DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Hírösszefoglaló

Nincs B terv a Red Bullnál, Hornert kitüntették, bejelentés készülődik – vasárnapi F1-es hírek

Marko kizárja a Hondához való visszatérés lehetőségét, Ocon példaképére, Schumacherre emlékezett, újév napján kiderül az Alfa Romeo új neve. Az év utolsó napjának hírei.

A hatodik konstruktőri világbajnoki címét megnyerő Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner is szerepelt III. Károly újévi kitüntetési listáján. Horner megkapta a Brit Birodalom Rendjének parancsnoka (CBE) rangot, az indoklás alapján a motorsportért tett szolgálataiért. A csapatfőnök a Red Bull első vb-szériája idején, 2013-ban már kapott királyi kitüntetést, az alacsonyabb tiszti (OBE) fokozatot.



Egy másik F1-es vonatkozású személy is szerepel a kitüntetettek között, a 76 éves Ron Dennis személyében. Őt nem az autósport miatt, hanem az ipar és jótékonyság területén elért érdemeiért tüntették ki, a korábbi McLaren-vezér mostanság egy sportolást támogató alapítvány elnöke és alapítója, valamint egy csecsemőhalandóság ellen küzdő alapítvány védnöke. A parancsnoki fokozatot korábban ő is kiérdemelte a motorsportban végzett munkáért.

Ha a Ford nevével fémjelzett, valójában házon belüli F1-es motorprojekt nem válna be, nem futhat vissza a csapat a Hondához – szögezte le Helmut Marko. 2026 közelebb van, mint gondolnánk: a Ferrari az olasz sajtó szerint karácsony előtt először beindította a következő generációs erőforrást. Ennek apropóján számolt be arról Marko, hogyan halad az RBPT saját projektje.

Van olyan tagja a mezőnynek, aki az év utolsó napján született. A második szezonjára készülő Logan Sargeantról van szó: az amerikai versenyző december 31-én látta meg a napvilágot, 2000-ben – kis kontextusba helyezve a dátumot: Fernando Alonso ekkor már Minardi-szerződéssel rendelkezett és F1-es debütálására készült.

 

Ha év vége, akkor szilveszteri különkiadás! A Formula Podcast 2023-ban sem változtat a hagyományain: bakik, totóértékelés, sztorik, hallgatói rangsor – ezzel köszönünk el az évtől.

 

 

Egy emlék a tévé előtt, egy helyszínen látott győzelem, egy nem épp pontosra sikerült replikasisak a gokartos időkből: F1-es kedvencéről, Michael Schumacherről beszélt Esteban Ocon.

„Az Alpine-nál versenyzek, ahol Michael négy évet töltött és két bajnoki címet nyert, mikor a csapatot még Benettonnak hívták. Vannak még nálunk, akik dolgoztak vele, és ők is csak azt tudták megerősíteni, amit hallottam és a tévében láttam: hogy mennyire alázatos és elszánt volt, aprólékos minden tekintetben” – mondta a francia. Részletesebben ebben a cikkben foglalkoztunk a témával.

Az időeltolódás miatt Ausztráliában már 2024-ben évben járnak – ez az oka, hogy a Kenguru-szigeten tartózkodó, lélekben félig ausztrál Valtteri Bottas ezzel a képpel már boldog új évet kívánt követőinek:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Valtteri Bottas (@valtteribottas) által megosztott bejegyzés

 

Még a féken is kitalált valami újat a Red Bull: A Ferrari szakembere beszélt arról, hogy a bajnokcsapatnál még a féknyereggel is lefaragtak a súlyból – egy nyílt forrású alkatrészről van szó, amelynek terveit így megkapják a riválisok. Részletek.

„Ez egy úgynevezett nyílt forrású komponens. Ha egy csapat valamin változtat, akkor meg kell osztaniuk a CAD-ben készült terveket mindenki mással, így mi is láthatjuk. Természetesen fotókat is tanulmányozunk. Annyit elmondhatok, hogy a féknyergek mérete szinte ugyanakkora minden csapat esetében” – mondta Enrico Cardile.

Min nevettünk a leginkább 2023-ban? Év végi értékelő sorozatunk utolsó részében ezeket vettük sorra – bár nem mindegyik jelöltünk volt jó értelemben nevetséges… Massa és a 2008-as vb-cím, a hungaroringi trófeatörés, Bott-Ass és az év többi F1-es poénja a Formula Plusz rovatban.

 

Néhány óra múlva lezárul a 2023-as év, de már készülhetünk 2024 első fontos hírére. A Sauber a közösségi médiában emlékeztetett rá, január 1-jén 10:00-kor bejelentik az Alfa Romeo távozása után megváltozott hivatalos csapatnevet. Az FIA hivatalos nevezési listáján már szerepelt a Stake F1 Team Kick Sauber kombináció, ez azonban még nem (biztosan) a végleges elnevezés. Figyeljétek a Formula.hu-t 2024 első (és többi) napján!

Boldog új évet minden kedves olvasónknak!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: