DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
GP2/3

Eldőlt: Vége a GP2-nek, már idén jön a Formula-2

Visszatér a nemzetközi autóversenyzés körforgásába a Formula-2-es kategória, de nem ugyanaz az F2 lesz, ami legutóbb volt. A GP2 név eközben úgy tűnik el, hogy ami eddig a GP2-t jelentette, az továbbra is megmarad.

Az egész kicsit olyan érzést kelt, mint amikor az F1-ben a csapatok cserélgették egymás között a Lotus nevet.

Az FIA már egy ideje emlegeti, hogy szeretné újraéleszteni a legutóbb nem is olyan régen, 2012-ben megszűnt Formula-2-t, de immár nem egy önálló sorozatot felépítve az alapokról, hanem a már meglévő és remekül működő GP2 átnevezésével. Most pontosan ez a folyamat zajlott le, ami elől a hírek szerint Bernie Ecclestone F1-ből való távozása gördítette el az utolsó akadályt, ő volt ugyanis az elsőszámú utánpótlás-széria életre hívója.

gp2



A GP2 megnevezés tehát azonnali hatállyal eltűnik a motorsportok világából, így idéntől már a Formula-2 lesz az F1 legfőbb előszobája és kísérője. Tulajdonképpen azonban ez egyelőre csak formaság, hiszen technikailag - már csak az idő rövidsége miatt is - semmi nem fog változni az új szezonra készülő eddigi GP2 életében. A csapatok, a pilóták, a szabályok és a versenyhelyszínek is adottak, utóbbit illetően tíz országban fognak majd a Formula-1 betéteseményeként szerepelni, és októberben lesz egy saját, jerezi fordulójuk, ahogy azt már korábban bejelentették.

Az átnevezés az FIA és Jean Todt vágya volt, aki ezzel a mostani döntéssel jól átlátható ranglétrát hozott létre a karrierjükben felfelé lépdelni vágyó fiatal pilóták számára a nemzeti F4-es bajnokságoktól az F3-on és az F2-n át az F1-ig. Apró szépséghiba, hogy így most az F1 másik gyakori kísérősorozata, a GP3 kissé hoppon maradt, legalábbis kívül találta magát ezen a tudatosan felépített rendszeren. Persze a sorozat ettől még létezni fog, továbbra is alternatívát nyújtva a pallérozódni vágyó fiataloknak, hiszen eddig sem volt és ezután sem lesz sehol leírva, hogy kötelezően csakis az F4-F3-F2-F1 létrán haladhat valaki álmai megvalósítása felé.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: