DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
GP2/3

Már idén átnevezhetik a GP2-t

Az F1 új többségi tulajdonosa sajtóhírek szerint tervbe vette, hogy már a 2017-es szezontól kezdődően átnevezik a száguldó cirkusz betétsorozatát, a GP2-t.

A Forma-1 utánpótlása 2005-ben nagymértékben átalakult, hiszen megszűnt a Nemzetközi Forma-3000-es sorozat, helyébe a vadonatúj GP2 lépett, melyhez 2010-ben alacsonyabb géposztályként csatlakozott a GP3 is. Az említett szériákat 2007 óta a Forma-1 többségi tulajdonosa, a CVC irányította Bernie Ecclestone-on keresztül – az FIA hatáskörén kívül. A Nemzetközi Automobil Szövetség régóta szerette volna az F4-F3-F2-F1 szamárlétrát megvalósítani az autósportban, de az a 2009 és 2012 közötti próbálkozással sem sikerült, ezért többször győzködték Ecclestone-t, hogy a GP2-t címkézzék át Forma-2-vé.



Mivel azonban a 86 éves üzletember távozott a Forma-1 irányítói posztjáról, és a nevelőszériák vezetésébe sincs beleszólása, a Liberty Media azt fontolgatja, hogy már idén meglépik, amit az FIA már évekkel ezelőtt szeretett volna. Az Autosport információi szerint az új többségi tulajdonos F2-t szeretne csinálni a GP2-ből – a sorozat egyik, meg nem nevezett résztvevője azt nyilatkozta, hogy lépésre 50%-nyi esély van, míg egy másik forrás azt állította, hogy több, mint 50%.

Amíg a GP2 idei szezonja április közepén kezdődik Bahreinben, a Motorsport Világtanács legközelebb március 9-én ülésezik majd, amely alkalmas hely és időpont lehet a változások megtárgyalására. Az Autosport úgy tudja, hogy az esetleges átnevezés után mind a GP3, mind pedig a GP2 az eddigieknek megfelelően működne, továbbra is a Bruno Michel irányítása alatt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: