DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
GP2/3

A Formula-3 bajnoka a GP3-ban folytatja

Míg Max Verstappen a héten első F1-es versenyén áll rajthoz, tavalyi legyőzője, Esteban Ocon most hozta nyilvánosságra 2015-ös terveit: csupán a GP3-as sorozat mezőnyében láthatjuk idén.

A 18 esztendős francia versenyző a nagy nevű ART csapat színeiben áll rajthoz a GP3-as sorozatban – korábban ezzel az istállóval nyerte meg a szériát Valtteri Bottas. Két csapattársa Marvin Kirchhöfer, a 2014-es harmadik helyezett, illetve Alfonso Celis Jr. lesznek. A sorozat egyelőre ismeretlen terep Ocon számára, ugyanis eddig még egyszer sem tesztelte az autót, eredmények terén azonban szándéka egyértelmű: akárcsak a Formula-3-ban, itt is elsőre megnyerni a bajnoki címet.

Esteban Ocon 2012-ben kezdett formaautózásba, második évében a Formula Renault 2.0 Eurocup harmadik helyét szerezte meg, ezután következett a Formula-3, ahol fölényesen nyert, legyőzve a szintén újonc Max Verstappent is. Ocon a Lotus támogatását élvezi, a Formula-1 mellett tesztelt a GP2-ben és DTM-ben is, továbbá több Formula Renault 3.5 versenyt teljesített, ezért okoz némi meglepetést, hogy az előbbieknél alacsonyabb kategóriában, a GP3-ban folytatja – amelynek bajnoki címe az FIA szuperlicensz-pontrendszerében ugyanúgy 40 pontot ér, mint az F3-é.



Az Autosport a háttérben zajló eseményekről is értesült: úgy tudják, hogy már szeptemberben az volt a terv, hogy Ocon a GP2-ben versenyezhet, a DAMS csapatnál – velük tesztelt a tavalyi szezonzáró után –, miközben az F1-ben a Lotus tartalékversenyzője lett. A dolgok azonban kedvezőtlenül alakultak, a DAMS ülései a Red Bull-támogatott Pierre Gaslyhez és Williams-tesztpilóta Alex Lynnhez kerültek, és a kategória többi élcsapatának helyei is elkeltek. Ocon tehát kényszerből került a GP3-ba – persze már a múltban is volt rá példa, hogy valaki ebből a géposztályból jusson egyesen a Formula-1-be.

Az továbbra sem tisztázódott, hogy Ocon milyen szerepet vállal a Lotusnál idén – a harmadik versenyzői pozíciót ugyanis a GP2 bajnoka, Jolyon Palmer kapta meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: