DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
GP2/3

GP3-ból és gokartból erősít a Red Bull

Két új fiatal tehetséget vett fel a Red Bull tehetségkutató programjába: egyikük Dean Stoneman, a GP3 második helyezettje, aki néhány éve még rákban szenvedett, de legyőzte a betegséget, most pedig újraépíti karrierjét.

A 24 esztendős Stoneman a DAMS csapat versenyzője lesz a WSR 3.5-ös kategóriájában – ezzel az istállóval nyerte meg az előző szezonban egy másik Red Bullos tehetség, Carlos Sainz Jr. a bajnoki címet, aki jelenleg már a Toro Rosso F1-es pilótája. Már a kategóriaválasztás is szimbolikus jelentőségű: Stoneman, aki 2010-ben megnyerte az azóta már megszűnt Formula-2-es bajnokságot, ebben a sorozatban indult volna – a Red Bull család egy másik tagja, Daniel Ricciardo oldalán – 2011-ben, mikor hererákot diagnosztizáltak rajta.

A fiatal pilóta legyőzte a betegséget, de két évet ki kellett hagynia. A brit Porsche Carrera-kupa mezőnyében kezdte újjáépíteni pályáját, tavaly a GP3 következett, ahol öt győzelemmel a remek második pozíciót kaparintotta meg összetettben. Négy évvel a szomorú fordulat után újra a Formula Renault felé fordul figyelme, ezúttal az energiaitalos cég támogatásával.



Érdekes, hogy Stoneman csapattársa épp a Red Bull egyik F1-es riválisának pártfogoltja lesz: a 20 éves holland Nyck de Vries a McLaren utánpótlásprogramjába tartozik. Míg ahogy már említettük, tavaly a Red Bull által mentorált Sainz nyerte a bajnoki címet a DAMS számára, egy évvel azelőtt a McLaren-pártfogolt Kevin Magnussen hajtotta végre ezt a bravúrt.

„Boldog vagyok, hogy Nycket és Deant üdvözölhetem. Mindketten rendkívül tehetséges versenyzők, egészen különböző módon bejárt utakkal. Figyelemreméltó tapasztalattal rendelkeznek, ezért biztosan első osztályú párost alkotnak” – mondta Jean-Paul Driot csapatfőnök. „Szintén elégedettséggel tölt el azt látni, hogy az olyan csapatok, mint a McLaren és Red Bull továbbra is bíznak a DAMS-ban, és hozzánk küldik kibontakozó bajnokaikat. Nálunk vannak a megfelelő fegyverek, hogy kiváló szezont teljesítsünk 2015-ben, és megvédjük a bajnoki címeinket.”

Stonemanen kívül egy 16 éves gokartos, Callum Illot kerül be a kötelékbe, aki idén kezdi meg autóversenyzői karrierjét a Formula-3-as Európa-bajnokságon – pontosan úgy, ahogy Max Verstappen is tette egy évvel ezelőtt. Illot jelenleg az új-zélandi Toyota Racing Series mezőnyében szerez tapasztalatot.

Dean Stoneman és Callum Illot mellett Pierre Gasly lesz még a program tagja – a francia pilóta szintén a DAMS versenyzője lesz, ám a GP2-ben. Ő az egyetlen, aki tavalyról a kötelékben marad: Carlos Sainz és Max Verstappen – aki csak néhány napig számított hagyományos értelemben vett utánpótlás-versenyzőnek – a Formula-1-be lép fel, Alex Lynn pedig – aki a GP3-at nyerte Stoneman előtt –, a vörös bikás overallt a Williams öltözetére cseréli.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: