DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Formula+

„Gene Haas tovább invesztál a csapatba” – Komatsu

Ayao Komatsu rövid idő alatt meggyőzte a Haas tulajdonosát arról, hogy érdemes további pénzt invesztálni az F1-es alakulatba.

A Haas F1-es csapata január első felében jelentette be Ayao Komatsu csapatfőnöki pozícióba való kinevezését, miután az amerikai istálló nem hosszabbított szerződést Günther Steinerrel. Komatsu több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik az F1-ben, mely idő alatt különböző mérnöki és vezetői pozíciókban is tevékenykedett. A 47 éves japán szakember 2016-ban vezető versenymérnökként csatlakozott a Haashoz, majd később mérnökigazgatóvá léptették elő.



Komatsu ezt követően kapta meg a csapatfőnöki széket, a kínai versenyhétvégét megelőzően így felelt a Paddock Magazine azon kérdésére, hogy elégedett-e a szezon eddigi alakulásával: „Igen is, meg nem is. Ha valaki azt mondja, hogy a szezon kezdete előtt négy versenyből kettőn is pontot fogunk szerezni, akkor aláírtam volna. Ami tehát az eredményeket illeti, túlszárnyaltuk a bahreini tesztek alapján felállított elképzeléseinket. Ezek miatt elégedett vagyok, amiatt már kevésbé, hogy nem tudtunk még egy problémamentes versenyt sem teljesíteni. Csapatként törekednünk kell arra, hogy mindig a legjobbat hozzuk ki magunkból.”

Az új csapatfőnök nem sokkal a kinevezését követően már átszervezte a csapat technikai osztályát, melynek hátteréről a következőket mondta: „Ha megnézzük az elmúlt évek gyengeségeit, akkor jól látható, hogy szezon közben nem tudtuk megfelelően fejleszteni az autót. A változtatással biztosítani akartam azt, hogy a pályán gyűjtött adatokat megfelelően használjuk fel a gyárban és hasznosítjuk őket az autó fejlesztése során. Átszerveztük a technikai osztályunkat, mely kulcsfontosságú volt.”

„Emellett a stratégia kommunikálása is fontos az emberek számára, elengedhetetlen, hogy mindenki tudja mi a célunk az idei évben és ezt hogyan tervezzük elérni. Két fő területen változtattam tehát, az egyik a technikai osztály, a másik pedig a kommunikáció.”

Hogyan fognak előrelépni?

„A csapatnak növekednie kell, de lépésről lépésre kell haladnunk. Az első és legfontosabb dolog azonban az, hogy jobb munkát végezzünk, mert képesek vagyunk rá. Hatékonyabbnak kell lennünk, eközben Gene Haas pedig több területen is tovább invesztál a csapatba, ilyen például a motorhome vagy a munkavállalói létszámunk növelése. Gene úgy is dönthetett volna, hogy nem fordít több pénzt a csapatra, így csak a hatékonyságunk növelésével tudnánk jobb eredményeket elérni, ám ő is látja a fejlődést, és meggyőződött arról, hogy a csapat jobban működik.”

„Természetesen a jelenlegi összetételben is van még lehetőség a fejlődésre, Gene azonban szignifikáns összeget fordít új emberek megszerzésére. Ez nagyon pozitív, a növekedés fontos dolog, akárcsak a növekedés üteme. Ha túl gyorsan növekszik egy szervezet, akkor könnyű irányt téveszteni. Rendkívül fontos tehát, hogy a csapat fenntartható tempóban növekedjen, én minden erőmmel erre fogok törekedni” – zárta gondolatait Komatsu.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: