DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Formula-E

Mortara minden támadást visszavert és nyert

Többször vissza kellett szereznie a vezetést a támadó módok eltérő aktiválása miatt, de végül a pole-ban induló venturis győzött az első berlini futamon. Vergne és Vandoorne nagy csatában a dobogón.

A hétvégén Berlinben vendégeskedik a Formula-E mezőnye, ahol a Tempelhof repülőtér ad otthont a dupla versenynek. A szombati első futamnak az első pole-ját szerző Edoardo Mortara vághatott neki az élről, s a start után is megőrizte a vezetést az Antonio Felix da Costa támadását kivédekező Alexander Sims előtt. Sims ellenben nem sokáig tudta tartani ezt a második helyet: előbb Da Costa, majd André Lotterer és Jean-Eric Vergne is elment a mahindrás mellett.

A támadó módok első felvétele több oda-vissza előzést hozott – főleg úgy, hogy Mortara későbbre hagyta ezt a többieknél. Az igazi nyertese az „első körnek” viszont Lotterer volt, aki feljött a második helyre a Porschével, de Sims is vissza tudta előzni a DS Techeetah párosát. Da Costa és Vergne között feltűnt egyébként a hétvége előtt a Mercedesszel a vb-tabellát vezető Stoffel Vandoorne is – sőt, a belga el is kapta a két korábbi bajnokot, így már a harmadik pozícióban haladt.

mortara-berlin-fe-dppi



Az attack mód második aktiválása is megkavarta a lapokat az élen: ideiglenesen Lotterer ragadta magához a vezetést, de tényleg csak ideiglenesen, ugyanis amint elfogyott az extra energiája, Vandoorne és Mortara is átugrotta, majd a Venturi Racing pilótája az első helyet is hamar visszavette. Mortara mögött viszont ezzel még nem volt vége a helyezkedésnek, Vergne ugyanis megelőzte Lotterert, majd a FanBoost segítségével Vandoorne-t is, így a kétszeres bajnok francia a második helyen találta magát.

A futam véghajrájában aztán Vergne hirtelen Mortarát is megtámadta, de lecsúszott az ívről, így a svájci visszaállt az élre, míg a DS Techeetah versenyzőjére Vandoorne és Lotterer is ráesett. Ez a manőver pedig el is döntötte a győzelem sorsát: Mortara idei második sikerét aratta. Vergne is megtartotta a második helyét, Vandoorne pedig a harmadikat – ezzel utóbbi a vb-vezetést is. Mögöttük Lotterer és a végén felzárkózó Mitch Evans futott be, majd jött Pascal Wehrlein, Sam Bird és a fináléban több pozíciót bukó Da Costa, míg a top 10-et Sims és Nyck de Vries tette teljessé.

Az 1. futam végeredménye:

1. Edoardo Mortara Venturi  
2. Jean-Éric Vergne DS Techeetah 1.782
3. S.Vandoorne Mercedes 1.987
4. André Lotterer Porsche 2.579
5. Mitch Evans Jaguar 3.189
6. Pascal Wehrlein Porsche 5.405
7. Sam Bird Jaguar 5.683
8. Antonio Felix da Costa DS Techeetah 6.400
9. Alexander Sims Mahindra 6.569
10. Nyck de Vries Mercedes 6.602
11. Oliver Rowland Mahindra 8.141
12. Robin Frijns Envision 9.879
13. Jake Dennis BMW 13.314
14. Sébastien Buemi Nissan 15.275
15. Oliver Askew BMW 22.071
16. Oliver Turvey NIO 22.662
17. S.Sette Câmara Penske 24.120
18. Max Günther Nissan 28.716
19. Dan Ticktum NIO 30.393
20. A.Giovinazzi Penske 52.025
  Lucas di Grassi Venturi Kiesett
  Nick Cassidy Envision Kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: