DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Formula-E

FE: Evans hatalmas felzárkózás után győzött

A kilencedik helyről indulva nyerte az első Róma ePrix-t a Jaguar pilótája, aki ezzel a negyedik különböző győztes lett a Formula-E 2022-es szezonjában. Frijns és Vandoorne még a dobogón.

Csaknem két hónapos szünet után Rómában folytatódik a hétvégén a Formula-E 2022-es idénye, méghozzá rögtön két futammal. A szombati versenyen Stoffel Vandoorne indulhatott a pole-pozícióból, a belga meg is tartotta a vezetést Robin Frijns, Nyck de Vries és a DS Techeetah párosa előtt. Hátrébb azonban már volt probléma: előbb Oliver Rowland forgott meg, a később emiatt büntetést is kapó vb-éllovas Edoardo Mortara hathatós segítségével, és tartotta fel ezzel több versenyzőtársát, majd néhány kanyarral később Maximilian Günther állt bele a falba – ez utóbbit nem is úsztuk meg biztonsági autó nélkül.

Az újraindítást követően néhány körig nem változott a sorrend az élbolyban, aztán viszont Frijns elszánta magát a támadásra és átvette a vezetést Vandoorne-tól. Az Envision pilótája ráadásul a támadó módok első felvétele után is megőrizte az első pozíciót, mögötte viszont szép csatát vívott egymással a két Mercedes és a két DS Techeetah, köszönhetően annak, hogy a korai aktiválás révén Antonio Felix da Costa ideiglenesen a második helyre is feltört. A korábbi bajnok viszont ráfizetett erre a taktikára, ugyanis az említettek mellett Jake Dennis és Mitch Evans is átlépte őt – igaz, ehhez kellett az Andretti pilótájának pöccintése is.

evans-fe-roma-dppi



A támadó módok második felvételekor megint fordult a kocka az élen: ezúttal Frijns nyitotta a sort, viszont Vandoorne az egy körrel későbbi aktiválás révén vissza tudta venni a hollandtól a vezetést, amikor annak elfogyott az extra energiája. Frijns azonban nem sokkal később visszatámadott és újra az élre állt, ám az igazi fenyegetést kettejükre a hatalmas felzárkózást produkáló Evans jelentette, aki sorra előzte meg a riválisait, a támadó módban pedig az éllovas duót is levadászta, így a kilencedik helyről startoló Jaguar-versenyző az első helyen találta magát!

Evans pedig vissza sem nézett már, magabiztos fórral húzta be a győzelmet – ezzel a negyedik futamon ő lett a negyedik különböző győztes 2022-ben. A további dobogós helyekért viszont nagy csata dúlt a hajrában: Frijns lett végül a második, Vandoorne pedig a harmadik, miután maga mögött tartotta Jean-Eric Vergne-t és a másik Jaguarral szintén nagyot előrelépő Sam Birdöt. Antonio Felix da Costa a hatodik, míg Mortara a hetedik helyével is őrzi a vb-tabella éllovas pozícióját – főleg azért, mert De Vries végül célba sem ért. Folytatás vasárnap egy újabb kvalifikációval és futammal.

A futam végeredménye:

1. Mitch Evans Jaguar  
2. Robin Frijns Envision 5.703
3. Stoffel Vandoorne Mercedes 6.966
4. Jean-Éric Vergne DS 7.553
5. Sam Bird Jaguar 7.877
6. Antonio Felix da Costa DS 8.971
7. Edoardo Mortara Venturi 13.356
8. Pascal Wehrlein Porsche 14.216
9. Nick Cassidy Envision 14.543
10. André Lotterer Porsche 19.339
11. Lucas di Grassi Venturi 19.731
12. Alexander Sims Mahindra 24.758
13. Jake Dennis BMW 25.029
14. Oliver Askew BMW 28.039
15. Sergio Sette Câmara Penske 28.645
16. Sébastien Buemi Nissan 28.865
17. Oliver Turvey NIO 58.372
18. Antonio Giovinazzi Penske 1'07.231
19. Dan Ticktum NIO 1'19.306
Kiesett:    
  Nyck de Vries Mercedes  
  Oliver Rowland Mahindra  
  Max Günther Nissan  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: