DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Formula-E

A berobbanó Speed újra versenyezne

Az F1-et is megjárt amerikai első Formula-E futamán, Miamiban szenzációs második helyet szerzett, így másik hazai versenyén, Long Beach-en is elektromos autóba ülne.

Az Andretti csapat, ahol az előző négy versenyen már öt különböző pilóta fordult meg, hazai fordulója, Miami előtt Scott Speedet kérte fel arra, hogy üljön be két autója egyikébe, és képviselje a mezőnyben egyedüli résztvevőként az Egyesült Államokat. Mivel építkezési csúszások miatt kettő helyett csupán egyetlen, 30 perces szabadedzést tartottak, Speednek különösen kevés ideje jutott arra, hogy belerázódjon a kategóriába.

Ennek ellenére a futamon fantasztikus második helyet szerzett, alig 0,433 másodperccel elmaradva a futamgyőztes Nicolas Prosttól. Csapattársát, a nemrég Formula-1-ben versenyző Jean-Eric Vergne-t a francia kiesésekor már messze lehagyta. Speed remeklése nem csupán a közönséget, de magát a pilótát is meglepte, hiszen együléses autót is egészen régen vezetett utoljára.



„Nem voltak elvárásaim, ugyanis hosszú idő eltelt azóta, hogy nyitott kerekű autóban ültem” – mondta Scott Speed a sorozat hivatalos oldalának. „Egészen hihetetlen számomra, hogy lényegében úgy működött, mint amikor biciklire pattansz, vagy egy régi cipőt húzol fel. Hirtelen minden régi berögződés bekapcsolódott.”

Az Egyesült Államokban nem csupán egy, hanem két versenyhétvégét is eltölt a bajnokság, legközelebb Long Beachen, április 4-én találkozik a mezőny. Speed bizakodik, hogy itt is lehetőséget fog kapni. „Várom és remélem, hogy részt vehetek a következő futamon is, ha a menetrendem lehetővé teszi. Építeni tudnék arra, amit eddig megtanultam.”

A sokat látott 32 éves versenyző – a Formula-1 óta kipróbálta már magát a NASCAR, Indy 500, Grand-Am és Global Rallycross mezőnyében is – rámutatott arra, miben egyedülálló az új széria. „Tetszik, amerre a Formula-E halad, és jó az elképzelésük az olyan dolgokat, mint közösségi médiát illetően, ami egy különösen fontos terület. Ez olyan, ami meglátásom szerint hiányzik a nyitott kerekű versenyzésből. Az, hogy a Formula-E ilyen nagy hangsúlyt fektet rá, egy nagyon okos és helyes hozzáállás” – magyarázta Speed.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: