DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 1. szombat
F2/F3

Tarolt a Trident az F3-ban, McLaren-junior az F2 pole-jában

Hosszabb kihagyás után Imolában tért vissza a Formula-3 és a Formula-2 mezőnye. Az F3-ban remekelt a Trident hazai pályán, az F2-ben pedig invictás pole született.

Formula-3: Tökéletes időmérő a Tridenttől

Már az F3 szabadedzésén látszott, hogy nagy kihívást jelent ez a pálya a fiataloknak, ez pedig az időmérőn is bebizonyosodott. Csupán tíz perc telt el a kvalifikációból, máris jött a piros zászlós megszakítás: a Rodin Motorsport pilótája, Callum Voisin végezte a sóderágyban. Az addig a pontig megtett próbálkozások után a hazai pályán versenyző premás Gabriele Mini és tridentes Leonardo Fornaroli álltak az első két helyen.

Az újraindítás után a szabadedzésen leggyorsabbnak bizonyuló camposos Oliver Goethe is felugrott az élmezőny versenyzői közé, valamint a McLaren juniorprogramjának legújabb tagja, Alex Dunne is összerakott egy szép kört. Fornaroli tovább gyorsult és az élre állt.

Az utolsó percekben folyamatosan jöttek a javítások, Arvid Lindblad és Dino Beganovic révén a Prema egy darabig kisajátította az első és második helyet, végül azonban a Trident csapata örülhetett, mivel három pilótájuk az első három pozícióban végzett. Santiago Ramos első pole-ját szerezte a szériában, Fornaroli pár századdal maradt el tőle, a harmadik pedig Sami Meguetounif lett. 

 

 

Formula-2: Brazil-pole, frusztrált Prema

Az F2-esek időmérőjének első tíz percében szintén gyakoriak voltak a hibázgatások és a pályaelhagyások, a piros zászlót azonban megúszták. A bajnoki éllovas Zane Maloney volt az első a kezdeti köridőket követően, a tavalyi F3-as bajnok, Gabriel Bortoleto azonban hamar letaszította a barbadosit az élről. Az újonnan AIX Racingre keresztelt (korábban PHM) csapat versenyzői is meglepően jól álltak, Joshua Dürksen a negyedik, Taylor Barnard az ötödik pozíciót foglalta el.

A vége felé közeledve szinte mindenki jelentősen javított köridején. A Formula-1 első szabadedzésén a Haast vezető Oliver Bearman ideiglenesen az élre ugrott, Bortoletónak viszont megint sikerült maga mögé utasítania egy tapasztaltabb pilótát, 55 ezredmásodperccel volt gyorsabb, mint a brit premás. Bearman azonban nem örülhetett az első soros eredménynek, mivel pályaelhagyás miatt eltörölték a köridejét és csak a 16. lett, két hellyel megelőzve szintén megbüntetett csapattársát, Andrea Kimi Antonellit. A második így Isack Hadjar lett, a harmadik helyről pedig Dürksen indulhat majd vasárnap.

A juniorok hétvégéje az F3 sprintfutamával folytatódik holnap délelőtt 10:05-től, az F2 sprintjét pedig holnap délután negyed háromtól rendezik.

Frissítés: Bearman és Antonelli elvett körét visszaállították, így a brit mégis a második, az olasz pedig a negyedik helyen végzett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: