DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F2/F3

Taroltak a Trident újoncai az F3 főfutamán

Szinte tökéletes futamot teljesített Gabriele Mini, a Hitech hibájából viszont keserű véget ért az olasz futama. A Trident tarolt az év első Formula-3-as főfutamán, Gabriel Bortoleto első győzelmét aratta.

Eseménydús szezonkezdeten van túl az F3 mezőnye: Josep María Martí Formula-3-as karrierje első győzelmét aratta a szombati sprintfutamon, szoros küzdelemben maga mögé utasítva a fordított rajtrácsos pole-pozícióból induló Franco Colapintót. A pénteki időmérőn a Hitech újonca, Gabriele Mini bizonyult a leggyorsabbnak, és kezdhette meg az élről a főfutamot. Biztosan javítani szeretett volna szombati eredményén, hiszen a sprinten már a rajtnál beragadt, és csupán a 17. helyen végzett. Mögötte a szintén debütáns Gabriel Bortoleto a Tridenttel és a tapasztaltabb Grégoire Saucy az ART színeiben sorakozott fel a rajthoz.

Bortoleto nagyon jól kapta el a rajtot és rögtön az élre állt, Mini pedig rögtön még egy helyet vesztett Saucyval szemben. A középmezőnyben megszokott módon nagyon erőszakosan harcoltak a pilóták, többen leszorultak a pályáról a nagy küzdelmekben. A Hitech olasz versenyzője komoly nyomást helyezett a második helyen autózó franciára, a negyedik körre vissza is vette az elvesztett pozícióját, a két versenyző csatájának köszönhetően viszont Bortoleto az élen kényelmes előnyt épített ki. A Trident másik két versenyzője is erősen kezdett, Oliver Goethe a negyedik, Leonardo Fornaroli a hatodik helyen autózott.



Nem is lett volna F3-as futam, ha nem gurult volna pályára a biztonsági autó: Mari Boya pöckölte meg Tommy Smith autóját, a koccanás a spanyol versenyző futamának végét jelentette. Az újraindításnál Mini képes volt tapadni Bortoletóra, meg is előzte a brazilt, viszont nem lehetett felhőtlen az öröme, hiszen öt másodperces időbüntetést kapott a rajtprocedúra megsértéséért a csapat részéről. Az élen csatázók mögött a Premák szolgáltatták a legnagyobb izgalmakat: Paul Aron csapattársával, Zak O’Sullivannel kapott össze, míg Dino Beganovich a nyolcadikról a negyedik helyig dolgozta fel magát.

Mini legnagyobb balszerencséjére az utolsó körben újra be kellett hívni a biztonsági autót, amelynek következtében összerendeződött a mezőny, a kiautózott különbségek pedig eltűntek. Az olasz fiatalnak kinéző negyedik helyből csupán egy szerény nyolcadik pozíció lett. A Trident így a dobogó első két fokát foglalhatta el Bortoletóval és Goethével, míg Beganovich remek teljesítménnyel a Premát örvendeztette meg egy harmadik hellyel. Mögöttük Saucy, Browning, Martí, Frederick, Mini, Montoya és Aron végzett még az első tízben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: