DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. március 28. kedd
F2/F3

Olaszországban zárja az idényt Tóth László és a Formula-3-as mezőny

A hétvégén sorra kerülő Formula 1-es Olasz Nagydíj betétprogramjaként rendezik meg az FIA Formula 3-as bajnokság idei szezonjának utolsó fordulóját Monzában, ahol rajthoz áll a 30 fős mezőny magyar tagja, Tóth László is.

A csapatok és a versenyzők az elmúlt két hétvégén egymás után teljesítették a belga, valamint a hollandiai állomást, így a háromhetes erőltetett menet, valamint a teljes idény is véget ér most vasárnap Olaszországban.

ZAN_GP_SR-7302_resizeA „sebesség templomának” is becézett monzai aszfaltcsík nagy hagyományokkal rendelkezik, és az idei Formula-1-es hétvégék nézőszáma, valamint az olasz Ferrari-szurkolók fanatizmusa alapján várhatóan teltház előtt versenyezhetnek majd az utánpótlás-kategória indulói is.

Az időjárás most nem biztos, hogy kegyes lesz a versenyzőkhöz és a csapatokhoz, péntekre ugyanis komolyabb esőt, szombatra és vasárnapra pedig szórványosan kialakuló záporokat és zivatarokat jósolnak. A körülmények könnyen megkavarhatják a sorrendet az amúgy is meglehetősen gyors, valamint kevés, mindössze 11 kanyart tartalmazó pályán.

A Formula 3-as bajnokság lebonyolítása a tavalyihoz képest változott, elsősorban abban a tekintetben, hogy már nem három, hanem csak két versenyt rendeznek egy hétvégén. Erre azért került sor, mert az idén a Formula 1, a Formula 2 és a Formula 3 is azonos helyszíneken és időpontokban versenyez, igaz, az F3-asok a 23-ból csak 9 helyszínen csatlakoznak a másik két kategória mezőnyéhez.

ZAN_GP_DL-1328_resize

Az F3-as versenyhétvégék programja az idén is a pénteki szabadedzéssel, valamint az utána következő 30 perces időmérő edzéssel kezdődik. Szombatonként a sprintfutamra kerül sor, amely 40 perces, s amelynek a rajtsorrendje úgy alakul ki, hogy a pénteki időmérő első 12 helyezettje fordított sorrendben állhat fel a rajtrácsra. A vasárnapi főfutam 45 perces, a rajtrácsra a pénteki időmérőn kialakult sorrend szerint állnak fel a versenyzők.

Az olaszországi hétvége pénteki napján 9.15 órakor kezdődik a Formula 3 szabadedzése, 15.30 órakor pedig az időmérő. A szombati sprintfutamot 10.35 órakor tartják, a vasárnapi verseny pedig 8.35-kor rajtol el. Az időmérőt és a futamokat az M4 Sport élőben közvetíti.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: