DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F2/F3

Rasszista nyelvezetért felfüggesztette juniorját a Red Bull

Az F2-ben szereplő Jüri Vips egy játékstream közben használt sértő kifejezést, amely miatt az energiaitalosok azonnali hatállyal felfüggesztették az észtet, aki bocsánatot kért a nyelvezetéért.

Rasszista botrányba keveredett Jüri Vips: a Red Bull Formula-2-ben versenyző juniorpilótája, aki néhány hete F1-es szabadedzésen is autóba ült, egy Call of Duty-streamben használta a „néger” kifejezést. A felvétel terjedni kezdett a közösségi médiában, a Red Bull pedig gyorsan reagált: közleményben ítélte el az észt szavait, akit fel is függesztettek.

 

„A Red Bull Racing azonnali hatállyal, felfüggesztette Jüri Vips minden tevékenységét, és teljes vizsgálatot folytatunk az ügyben. Elítélünk mindenféle bántalmazást és a zéró tolerancia elvét alkalmazzuk a rasszista nyelvezetet vagy viselkedést illetően” – olvasható a közleményben.

Vips maga azóta bocsánatot kért az elhangzottakért: „Szeretnék őszintén elnézést kérni a sértő nyelvezetért, amit a nap korábbi részében egy élő streamben használtam. Az ilyen nyelvezet teljességgel elfogadhatatlan, és nem tükrözi az általam képviselt értékeket. Mélyen sajnálom, amit tettem, és nem ilyen példát szeretnék mutatni. Teljes mértékben együtt fogok működni a vizsgálat során.”

vips-redbull



A 21 éves versenyző idén a Hitech Grand Prix színeiben szerepel az F2-ben, ahol több dobogós helyezéssel az összetett pontverseny hetedik helyén áll.

Nem ez az első hasonló botrány egyébként az autósportban: a koronavírus-járvány miatti lezárások idején a NASCAR-versenyző Kyle Larson egy virtuális verseny során négerezett, akit annak idején ugyancsak kirúgott a csapata.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: