DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F2/F3

Két piros zászló és félpontos Piastri-győzelem Dzsiddában

Káosz jellemezte a Formula-2 vasárnapi versenyét, nehézkes kommunikációval és aggasztó pillanatokkal. Az első körben 40 percet csúszó verseny rajtbalesettel kezdődött, amely érintettjeit, Pourchaire-t és Fittipaldit kórházba szállították. A tényleges versenyzés alig több mint tíz percig tartott, ezért fél pontokat osztottak.

Csúszott a Formula-2 Szaúd-arábiai harmadik futamának rajtja: ráadásul a szervezők nem siettek azzal, hogy tájékoztatást adjanak a fennakadás okáról. A versenynek már el kellett volna rajtolnia, mikor csupán annyit közöltek, hogy pályajavítás miatt a kezdés bizonytalan ideig csúszik. A helyszíni képeken egy betonelemeket szállító teherautót mutattak – hogy hova és miért kell beépíteni őket, nem derült ki –, valamint a biztonsági autó is felbukkant.

Bernd Maylander főszereplésével szürreális képek következtek: a safety car fordított menetirányban vezette ki az autókat az F2-es paddockból, amelyek a célegyenesben megfordulva sorakoztak fel a bokszutcában, ahol még mindig csak a felvezető körre készítették fel őket. (Később kiderült, a helyi Porsche kupában történt egy baleset, a javítás pedig még zajlott, mikor az F2-esek elhagyták a paddockot, ezért kellett ellenkező irányba közlekedni.)



A zavar fokozódott: érkezett egy tájékoztatás a bokszutca nyitásáról és a rajt időpontjáról, majd a „szakaszt megszakítják” üzenet villant fel. Ennek ellenére háromperces késéssel kinyitott a bokszutca, a futam pedig 40 perccel a tervezett időpont után elstartolt.

A bajnokság éllovasa és második versenyt is megnyerő Oscar Piastri kezdett a pole-pozícióból: az ausztrálnak még a bajnoki cím bebiztosítására is lett volna esélye, ehhez azonban 47-ről 65-re kellett volna növelnie pontelőnyét a csapattárshoz, Robert Svarcmanhoz képest, aki mellőle kezdett az első sorból.

A későn indult verseny rögtön egy nagy balesettel kezdődött: Theo Pourchaire a harmadik rajtkockában ragadt. A mögötte induló autók többsége kikerülte, de Enzo Fittipaldi a 18. rajtkockából eltalálta és nagy erővel csapódott be. A versenyt szinte rögtön leintették piros zászlóval: a bokszba visszatérő autók között feltűnt egy mentő is, ami csak aggasztóbbá tette a látottakat, mivel sokáig nem érkezett hír a versenyzőkről.

Csak lassan szivárgó nem hivatalos hírek érkeztek arról, hogy a két érintettel nem történt nagy baj, hivatalos tájékoztatás fél órával a baleset után arról érkezett, hogy nem törlik a futamot az F1 közelsége miatt, hanem megtartják, jelentősen rövidítve: 28 kör helyett 20 perc plusz egy kör távval, kötelező kiállással, fél pontokért, gördülőrajttal.

Piastri megőrizte a vezetést Svarcman és Ralph Boschung előtt, aki még az első rajtot követően nyert három pozíciót. 11 perc elteltével azonban Caldwell és Samaia ütköztek a mezőny hátsó traktusában: a mezőny többsége kijött a bokszutcába, a Prema azonban csak Piastrit hozta – úgy nézett ki, orosz csapattársa helyeket fog veszíteni ezzel a taktikával.

A biztonsági autós fázist azonban rövidesen piros zászló követte, majd megerősítették, hogy a futam ezzel véget ért. Az eredmény kihirdetésére azonban még várni kellett: Piastri, Svarcman és a hosszú pályafutása során először első háromban végző Boschung állt fel a dobogóra, de az egész délutánra jellemző kommunikációs problémák jegyében a díjátadó során még nem volt ismert a további sorrend.

A mezőnyt végül a piros zászlós szabályok értelmében öt kör alapján, azaz a kiállások nélkül értékelték. A dobogósok mögött Zhou végzett negyedikként, Drugovich, Vips, Lundgaard, Armstrong, Lawson és Ticktum egészítette ki a pontszerzők sorát.

Az FIA eközben közleményt adott ki Pourchaire és Fittipaldi balesetéről. „A versenyzőket azonnal ellátták a beavatkozó és orvosi csapatok. Öntudatuknál voltak, a mentőegységek szabadították ki őket. Mentőautóval és helikopterrel mindkettőjüket a Fahd Király Katonai Kórházba szállították Dzsiddában” – olvasható a közleményben, amely némiképp megnyugtató hírekkel szolgál a piros zászlót követő aggasztó pillanatok után.

F2, a 3. futam végeredménye:

  Versenyző Csapat Hátrány
1 Oscar Piastri Prema Racing  
2 R.Shwartzman Prema Racing 1.1
3 Ralph Boschung Campos Racing 2.7
4 Guanyu Zhou UNI-Virtuosi 3
5 Felipe Drugovich UNI-Virtuosi 4.4
6 Jüri Vips Hitech Grand Prix 4.8
7 C.Lundgaard ART Grand Prix 6
8 Marcus Armstrong DAMS 6.1
9 Liam Lawson Hitech Grand Prix 6.5
10 Dan Ticktum Carlin 9.4
11 Jehan Daruvala Carlin 9.5
12 Bent Viscaal Trident 10.1
13 Jack Doohan MP Motorsport 10.4
14 Logan Sargeant HWA Racelab 12.3
15 Roy Nissany DAMS 12.7
16 Olli Caldwell Campos Racing 13.7
17 Guilherme Samaia Charouz Racing System 15.4
18 Marino Sato Trident 16.8
19 Clément Novalak MP Motorsport 17.1
20 Alessio Deledda HWA Racelab 20.7
  Théo Pourchaire ART Grand Prix kiesett
  Enzo Fittipaldi Charouz Racing System kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: