DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F2/F3

F2: Ismételt főfutamon a bajnoki éllovas

Újabb pompás szerepléssel Monzához hasonlóan pole-ból nyert Oscar Piastri. A mezőny legfiatalabb, Theo Pourchaire szerezte a második helyet, a bajnoki második, Guanyu Zhou csak hetedik lett.

A szombati változásokkal ellentétben vasárnap közép-európai idő szerint 10:20-kor menetrendszerűen elrajtolt a Formula-2 hétvége második versenye, a 28 körös főfutam – az eső miatt az egyik sprintet törölték Szocsiban. A bajnoki éllovas, Oscar Piastri szép rajttal őrizte meg pole-pozícióját, a második rajtkockából viszont Jehan Daruvala két helyet is elveszített: a harmadik Theo Pourchaire és ötödik Ralph Boschung lépték át. Guanyu Zhou is rosszul indult, negyedik rajthelyéhez képest négy pozíciót veszített.

A 2-es kanyarban nehezen fért el 21 autó – egy hiányzó volt, Felipe Drugovich-ot az orvosok eltanácsolták a versenyzéstől –, többen levágták a kanyart, Bent Viscaal pedig megforgott és a lefulladt, így rögtön elrendeltek egy virtuális biztonsági autós fázist.

A lila szuperlágy keverék gyorsan kopott, Ralph Boshung vezetésével a mezőny már a 7. körben megkezdte a kerékcseréket. Két körrel később Piastri is bejött az élről, a vezetést megöröklő Pourchaire pedig még két kört ráhúzott saját kiállására. Az ART taktikája működött, a francia az ausztrál elé tért vissza, de Piastri már meleg abroncsokkal visszavette a virtuális vezetést még ebben a körben – ténylegesen ekkor a hetedik helyen haladt, mivel sokan még nem álltak ki, az élen a közepesen rajtoló Liam Lawsonnal.



Az új-zélandi alternatív stratégiáján a 18. körben állt ki a lágyabb gumit felvenni, amivel a 11. pozícióba esett vissza – innen kellett minél több riválison áthámoznia magát. Szinte ugyanebben a pillanatban Piastri megelőzte az utolsó előtte maradt, még kiállás nélküli versenyzőt, a pár száz méteren keresztül vezető Guilherme Samaiát, és újra ténylegesen az első helyre állt állt: mögötte Pourchaire, Boschung, Daruvala és Svarcman sorrendje alakult ki, Ticktum után Zhou csupán hetedik volt, jelentős pontvesztés nézett ki számára Piastrival szemben.

Boschung első dobogóját egy elfékezés miatt bukta: a megviselt abroncsokon négyen is megelőzték, végül a svájci kiállt, a nap harmadik kiesőjeként. A harmadik hely így Daruvala ölébe hullt, aki jelentősen lemaradt az első két helyezettől: Piastri szezonja harmadik győzelmét szerezte, a végig egy-két másodperc különbséget tartó Pourchaire lett a második.

Svarcman végül elégedett lehetett hazai hétvégéjével, a szombati harmadik után vasárnap negyedik lett, a sprint győztese, Ticktum előtt. Zhou viszont nem lehetett boldog hatodik helyével, 17 pontot veszített a bajnokságban Piastrival szemben, akinek már egy győzelem feletti az előnye. Lawson az alternatív stratégiával a hetedik helyig jött előre, csupán egyet javítva rajtpozícióján.

Az F2 főfutamának eredménye, Szocsi:

  Versenyző Csapat Hátrány
1 Oscar Piastri Prema Powerteam  
2 Theo Pourchaire ART Grand Prix 1.900
3 Jehan Daruvala Carlin 12.600
4 Robert Shwartzman Prema Powerteam 14.400
5 Dan Ticktum Carlin 18.000
6 Guanyu Zhou UNI-Virtuosi 22.100
7 Liam Lawson HitechGP 30.500
8 Richard Verschoor MP Motorsport 33.400
9 Christian Lundgaard ART Grand Prix 37.700
10 David Beckmann Campos Racing 39.100
11 Marcus Armstrong DAMS 43.800
12 Enzo Fittipaldi Charouz Racing System 44.400
13 Guilherme Samaia Charouz Racing System 45.700
14 Marino Sato Trident 51.900
15 Roy Nissany DAMS 58.100
16 Lirim Zendeli MP Motorsport 1:08.300
17 Alessio Deledda HWA Racelab 1:24.900
18 Jake Hughes HWA Racelab 1 kör
19 Ralph Boschung Campos Racing 3 kör
20 Jüri Vips HitechGP 22 kör
21 Bent Viscaal Trident  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: