DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F2/F3

Vips duplázott, elolvadt az éllovas előnye

Szombat délutáni sikere után a vasárnapi főversenyt is megnyerte az észt pilóta az F2-es bakui állomásán, megelőzve Piastrit, aki öt pontra megközelítette a nullázó Zhout a bajnokság élén.

A szombati sprintfutamok után vasárnap került sor a Formula-2-esek főversenyére Bakuban, ahol Liam Lawson indulhatott a pole-pozícióból – de csak második nekifutásra, mert Jack Aitken és Matteo Nannini autója is lefulladt a rajtrácson, így újabb felvezető kört kellett elrendelni, amíg kitolták őket a bokszutcába.

ticktum-pourchaire-armstrong



Lawson rögtön elveszítette a vezetést Jüri Vipsszel szemben, néhány kanyarral később pedig Oscar Piastri is megelőzte a pole-ost. Mögöttük nem úszta meg a mezőny baleset nélkül: Dan Ticktum koccolta meg Theo Pourchaire-t, aki emiatt pedig a falba forgatta Marcus Armstrongot – utóbbi ott is ragadt, míg a francia ugyancsak kiesett, így egyből érkezett természetesen a safety car. Később Ticktum, akinek orrkúpcsere miatt szintén ki kellett állnia a bokszba, tíz másodperces büntetést kapott az ütközés miatt.

Az újraindításnál Lawson egyből visszavette a második helyezést Piastritól – de nem sokáig örülhetett ennek, ugyanis neki is a nyakába akasztottak egy tíz másodperces büntetést, amiért túl agresszíven védekezett a startnál és leszorította Pourchaire-t. Lawson ezzel kiszállt a küzdelemből, a bokszkiállások során viszont Piastri átugrotta Vipst, aki azonban nem sokáig autózott ellenfele mögött, a rendkívül hosszú célegyenesben könnyedén visszaelőzte őt a szélárnyék segítségével – ha pedig mindez nem lett volna elég, az ausztrált még öt másodperccel meg is büntették nem biztonságos kiengedés miatt.

vips-f2-baku-dppi

Miután a teljes mezőny megejtette a maga kerékcseréjét, Vips visszavette a vezetést, amit aztán már ki sem engedett a kezéből, így az észt a tegnapi első sikere után gyorsan begyűjtötte második Formula-2-es győzelmét. Piastri a büntetésekkel együtt is maradt második, míg a dobogó alsó fokára a néhány szép előzést is bemutató, a szombati első futamot megnyerő Robert Svarcman állhatott fel. Lawson a hatodik helyig kapaszkodott vissza Felipe Drugovich és Ralph Boschung mögé, míg Ticktum a leggyorsabb kört megfutva lett nyolcadik.

A bajnokság éllovasa, Guanyu Zhou tízen kívül zárt, így nem szerzett pontot, ennek köszönhetően pedig Piastri öt pontra megközelítette őt, de Svarcman is feljött a harmadik pozícióba mindössze tizenkét egységnyi hátránnyal. Folytatás július közepén Silverstone-ban.

A főverseny végeredménye:

1. Jüri Vips Hitech Grand Prix  
2. Oscar Piastri Prema Racing 6.1
3. R.Shwartzman Prema Racing 12.6
4. Felipe Drugovich UNI-Virtuosi 22.4
5. Ralph Boschung Campos Racing 24.4
6. Liam Lawson Hitech Grand Prix 26.2
7. Jehan Daruvala Carlin 28.0
8. Dan Ticktum Carlin 29.8
9. C.Lundgaard ART Grand Prix 34.0
10. Lirim Zendeli MP Motorsport 36.1
11. Jack Aitken HWA Racelab 36.9
12. David Beckmann Charouz Racing System 39.9
13. Guanyu Zhou UNI-Virtuosi 47.9
14. R.Verschoor MP Motorsport 48.7
15. Marino Sato Trident 55.4
16. Roy Nissany DAMS 55.8
17. Bent Viscaal Trident 56.9
18. Guilherme Samaia Charouz Racing System 1 kör
19. Alessio Deledda HWA Racelab 1 kör
Kiesett:    
  Théo Pourchaire ART Grand Prix  
  Marcus Armstrong DAMS  
  Matteo Nannini Campos Racing  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: