DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F2/F3

Kaotikus futamon szerezte Vips első F2-es győzelmét

Két biztonsági autó plusz egy VSC-fázis volt az azerbajdzsáni hétvége második versenyén, melyen a kettőt előző észt Red Bull-védenc, Jüri Vips nyújtotta a legjobb teljesítményt, miközben a versenyzők közel harmada célba sem ért.

A bakui pálya nem hazudtolta meg magát, a Formula-2 második futamának már az első körében jött a biztonsági autó: a rajtot követően hárman is kihullottak, az egyik balesetben az első verseny két dobogósa volt érintett, a bajnoki éllovas Gunyu Zhou kiesett, megforgatva a vétlen Dan Ticktumot. A fordított rajtrácsos első sorból rajtoló két újonc között helycsere történt: David Beckmann egy bevállalós manőverrel átlépte a pole-pozíciós Bent Viscaalt. Jüri Vips megtartotta a harmadik helyet, a reggeli nyertes, Robert Svarcman pedig már az első körben nyert négy pozíciót a tizedik rajtkockából kezdve.



Az újraindítást követően zajlottak az előzések, az élmezőnyben Vips is megelőzte Viscaalt, a verseny azonban csak az ötödik körig maradt szabad, mikor Roy Nissany torpedózta meg Ralph Boschungot, utóbbi kiesésével négyre nőtt a kiesők száma. Csak az újraindításig kellett várni, hogy a szám hatra, a 22 fős mezőny közel harmadára emelkedjen, az első kör csatározásai során Christian Lundgaard és az ötödik Marcus Armstrong kötött ki a falban – a versenyirányítás ezúttal beérte egy virtuális biztonsági autós fázissal. Még a VSC előtt Viscaal megpróbálta visszaszerezni a második pozíciót, de a manőver balul sült el és a dobogóról is lecsúszott.

A 21 körös futam féltávjánál a DRS-sel vezetést átvevő Vips haladt az élen Beckmann és Daruvala előtt, Viscaal, Svarcman, Lawson, Ticktum és Drugovich álltak még a pontszerző pozícióban az első nyolc közt. Ticktum úgy tartott a hetedik pozícióban, hogy a Zhouval történt kontakt miatt utolsó volt, Lawson pedig a 20. rajtkockából indulva haladt hatodikként.

A kiállás nélküli sprintfutam második felében lecsillapodtak a kedélyek, a Hitech észt pilótája Bakuban megszerezte első Formula-2-es futamgyőzelmét, Beckman pedig legjobb eredményét érte el a második helyezéssel. A pontszerző pozíciók közt egy változás történt, Lawson autója rövid időre lelassult, így Ticktum lett a hatodik az új-zélandi előtt, az utolsó pontot pedig Oscar Piastri szerezte.

A második baku futam eredménye:

  Versenyző Csapat Hátrány
1 Jüri Vips Hitech Grand Prix  
2 David Beckmann Charouz Racing System 3.2
3 Jehan Daruvala Carlin 3.8
4 Bent Viscaal Trident 4.6
5 Robert Svarcman Prema Racing 5
6 Dan Ticktum Carlin 6.2
7 Liam Lawson Hitech Grand Prix 6.7
8 Oscar Piastri Prema Racing 9.1
9 Théo Pourchaire ART Grand Prix 13.3
10 Felipe Drugovich UNI-Virtuosi 15.4
11 Matteo Nannini Campos Racing 17.9
12 Jack Aitken HWA Racelab 22.8
13 Marino Sato Trident 25.6
14 Guilherme Samaia Charouz Racing System 49.9
15 Alessio Deledda HWA Racelab 52
16 Roy Nissany DAMS 1:31.8
  Marcus Armstrong DAMS kiesett
  C.Lundgaard ART Grand Prix kiesett
  R.Verschoor MP Motorsport kiesett
  Ralph Boschung Campos Racing kiesett
  Guanyu Zhou UNI-Virtuosi kiesett
  Lirim Zendeli MP Motorsport kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: