DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F2/F3

F2: Biztonsági autó, Zhou nyert, Nissany először dobogón

Közepesen izgalmas első futamot hozott a Formula-2 a monacói hétvégén – egy első körös baleset, egy elfüstölés, egy safety car és egy utolsó pillanatban történt előzés voltak a legérdekesebb történések.

A péntek Monacóban szünnap a Formula-1 számára, de nem így a Formula-2-ben: ma déltájban tartották az utánpótlásszéria hétvégéjének első futamát. Az új szabályok értelmében az időmérő első tíz helyezettjének sorrendje fordult, így az UNI-Virtuosi párosa, Guanyu Zhou és Felipe Drugovich került az első sorba.

A kínai pilóta – a szezonnyitó főversenyének győztese – megőrizte a vezetést, mögötte Drugovichot átlépve Christian Lundgaard lépett fel a második helyre. Nem úszta meg azonban a teljes mezőny az első kört: Robert Svarcman a kilencedik helyről első szárnyát szegte. A bajnoki címre pályázó orosz, akinek bahreini hétvégéje sem alakult jól, ezzel a hibával nem csupán első, hanem második futamát is megpecsételte: kiállása azt jelentette, hogy az utolsó helyről kell rajtolnia szombat reggel.

Ahogy sejteni lehetett, a 30 körös, kiállás nélküli sprint kevés izgalmat hozott: mivel még két futam várt rájuk, a pilóták nem kockáztattak, a mezőny fokozatosan szétszakadt – azaz pont az történt, amit Lewis Hamilton az F1-es futamra is jósolt, eseménytelen vonatozás.



Az élmezőnyben zajló legnagyobb történést is egy műszaki hiba szolgáltatta: Lundgaard magabiztosan haladt a második helyen, mikor ART-je füstölögni kezdett. A dán egy darabig folytatta, de mivel 15 kör még maradt a versenyből, kénytelen volt félrehúzódni. A harmadik helyen haladó Drugovichtól kezdve mindenki nyert egy pozíciót, Roy Nissany a harmadik helyre lépett fel.

Öt körrel a vége előtt azért mégis megkavarodtak a lapok, Gianluca Petecof az Uszodánál törte össze Camposát, így be kellett küldeni a biztonsági autót. Az újraindítás után marad három körre így összerázódott a mezőny, és bár eszeveszett hajsza nem történt a gördülőrajt után sem, Marino Sato a falban kötött ki, az ötödik Jüri Vipset pedig Dan Ticktum szorongatta a végéig.

Elöl Zhou menetrendszerűen behúzta a futamot, így a szezon első duplázójává vált és növelte vezetését a bajnoki tabellán. Az UNI-Virtuosi kettős sikert szállított Drugovich második helyével, Nissany pedig először állt dobogóra a Formula-2-ben: korábbi három szezonja során legjobbja egy nyolcadik hely volt.

Ralf Boschung ugyancsak jócskán megjavította karrierje legjobbját: hetedikről negyedik helyre. Jüri Vips és Dan Ticktum következett ötödik-hatodik helyen, rajtpozíciójához képest három helyezést javítva (beleértve Svarcman és Lundgaard incidensét is) Theo Pourchaire, az időmérő nyertese hetedik lett.

A verseny talán egyetlen érdemi előzését a legutolsó kör utolsó kanyarjaiban mutatták be, azért a pozícióért, amely talán a legtöbbet éri az első futamon: Marcus Armstrong egy rendkívül kemény manőverrel tette odébb és előzte meg Jehan Daruvalát a tizedik helyért és második futam pole-pozíciójáért, az indiainak így holnap csupán a 11. rajtkocka jut.

Az 1. futam eredménye, Monaco:

  Versenyző Csapat Hátrány
1 Guanyu Zhou UNI-Virtuosi Racing 30 kör
2 Felipe Drugovich UNI-Virtuosi Racing 2.396
3 Roy Nissany DAMS 5.909
4 Ralph Boschung Campos Racing 7.430
5 Juri Vips Hitech Grand Prix 11.007
6 Dan Ticktum Carlin 11.495
7 Theo Pourchaire ART Grand Prix 13.247
8 Oscar Piastri Prema Racing 15.247
9 Liam Lawson Hitech Grand Prix 17.514
10 Marcus Armstrong DAMS 18.947
11 Jehan Daruvala Carlin 19.29
12 David Beckmann Charouz Racing System 19.546
13 Richard Verschoor MP Motorsport 19.195
14 Bent Viscaal Trident 20.234
15 Lirim Zendeli MP Motorsport 20.755
16 Jack Aitken BWT HWA Racelab 21.168
17 Guilherme Samaia Charouz Racing System 21.873
18 Alessio Deledda BWT HWA Racelab 1 kör
19 Marino Sato Trident 2 kör
  Gianluca Petecof Campos Racing DNF
  Christian Lundgaard ART Grand Prix DNF
  Robert Shwartzman Prema Racing DNF
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: