DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F2/F3

F2: Ütközés az élen, újra Svarcman vezet

Roy Nissany és Dan Ticktum balesete után Robert Svarcman könnyedén nyerte az F2 spái sprintversenyét, ezzel pedig átvette az összetett első helyét a nullázó Ilottól. Mick Schumacher második lett.

Nem maradt utózöngék nélkül Nyikita Mazepin szombati megmozdulása, amikor az elvett győzelme után nekihajtott a második helyezést jelző táblának: az orosz pilótát felfüggesztett öthelyes rajtbüntetéssel sújtották.

A fordított rajtrács révén Roy Nissany indulhatott a pole-ból a vasárnapi sprintversenyen, s bár a startnál Dan Ticktum ugrott az élre, a magyar kötődésű izraeli versenyző hamar visszavette a vezetést. Az igazi dráma pedig a középmezőnyben történt: az első futamot is csupán a tizedik helyen záró bajnoki éllovas, Callum Ilottnak nekiment hátulról a szombati győztes Yuki Tsunoda, ami előbbi versenyző kiesését és utóbbi öt másodperces büntetését eredményezte.

 

A biztonsági autó is pályára hajtott, majd a kiállása után csak néhány kanyarig tartott a tiszta verseny: Ticktum ismét megtámadta Nissanyt az egyenesben, a külső íven próbált elmenni mellette, ám az izraeli finoman megpöccintette a brit autóját, ettől utóbbi leszaladt a pályáról, a rázókövön átugratva visszatérve pedig összeütközött ellenfelével, a falba küldve őt. Nissany kiesett, a rádión kifakadó Ticktum versenyben maradt – az esetet majd a leintés után vizsgálják a felügyelők –, az első helyet viszont Robert Svarcman ragadta magához.

Az újraindítást követően az orosz gyorsan elszakadt a sérült autóval közlekedő Ticktumot, aki látványosan feltartotta a többieket. A mögötte emiatt kialakuló kavarodásban Mick Schumacher egerészett a legjobban, a gyenge rajtja után féltávhoz érve már feljött a harmadik helyre, majd Ticktum óriási elfékezése után a britet is megelőzte, így már másodikként autózott.

Svarcman viszont addigra már nyolc másodperccel vezetett, és később sem veszélyeztette semmi idei harmadik győzelmét, amellyel Ilott nullázása révén visszavette az első helyet a tabellán is. A Prema kettős sikernek örülhetett Schumacher második helye révén, míg a dobogót végül Guanyu Zhou tette teljessé, miután ő is – később több társához hasonlóan – lenyomta Ticktumot, aki még a pontszerzők közül is kicsúszott.

A spái sprintverseny eredménye:

1. R.Shwartzman Prema Racing  
2. Mick Schumacher Prema Racing 9.0
3. Guanyu Zhou UNI-Virtuosi 11.1
4. Nikita Mazepin Hitech Grand Prix 20.9
5. Luca Ghiotto Hitech Grand Prix 21.9
6. Louis Delétraz Charouz Racing System 25.1
7. C.Lundgaard ART Grand Prix 26.7
8. Artem Markelov BWT HWA RACELAB 30.4
9. Yuki Tsunoda Carlin 30.5
10. Dan Ticktum DAMS 32.1
11. Jüri Vips DAMS 32.3
12. Pedro Piquet Charouz Racing System 32.8
13. Felipe Drugovich MP Motorsport 33.0
14. Giuliano Alesi BWT HWA RACELAB 33.4
15. Guilherme Samaia Campos Racing 34.7
16. Jehan Daruvala Carlin 44.0
17. Jack Aitken Campos Racing 1'16.3
Kiesett:    
  Marino Sato Trident  
  Marcus Armstrong ART Grand Prix  
  Roy Nissany Trident  
  Callum Ilott UNI-Virtuosi  
  N.Matsushita MP Motorsport  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: