DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F2/F3

F2: Az oroszok a végén bedarálták Schumachert

A taktikáról szólt a Formula-2 szombati főfutama a Hungaroringen: a későn kereket cserélő Robert Svarcman óriási győzelmet szerzett, Nyikita Mazepin második lett – hat körrel a vége előtt még Mick Schumacher vezetett.

Eseménydús főfutamot szolgáltatott a Formula-2 Magyarországon, több incidenssel az elején: a második körben Roy Nissany és csapattársa, Marino Sato ütköztek és estek ki. Bejött a biztonsági autó, amely a 4. körben kiállt, de rögtön vissza is térhetett egy négyes incidens miatt: Christian Lundgaard előbb hátulról eltalálta Luca Ghiottót, majd Marcus Armstronggal és Artyom Markelovval is összeakadt – a hármasból csupán Ghiotto tudta befejezni a futamot.

A verseny fő izgalmát azonban a gumistratégia szolgáltatta: a kiállásukat későre időzítő és lágy abroncsot felvevő versenyzők döntése bizonyult nyerőnek. Két orosz pilóta, a 11. helyről startoló Robert Svarcman és 16. rajtpozícióból kezdő Nyikita Mazepin friss gumikkal játszi könnyedséggel hatoltak át az ellenfeleken.



Különösen Svarcman teljesítménye volt lehengerlő: a 37 körös futam vége előtt kilenc körrel teljesítette a kerékcserét, a negyedik helyre tért vissza, három körrel később már vezetett, végül pedig 15 másodperces előnnyel győzött! Az orosz újonc harmadik versenyhétvégéjén második F2-es győzelmét szerezte, ezzel pedig növelte előnyét a bajnokságban.

A 31. körig Mick Schumacher állt az élen, miután párharc során maga mögé utasította a pole-ból induló Callum Ilottot: a győzelemtől megfosztották az oroszok, de így is megszerezte második Formula-2-es dobogóját, épp a Hungaroringen, ahol egy évvel korábban eddigi egyetlen futamgyőzelmét is elérte.

Futam eleji kalandja ellenére Luca Ghiotto negyedik lett Felipe Drugovich és Jehan Daruvala előtt. A pole-pozíciós Ilott végül egészen a nyolcadik helyig csúszott vissza, így viszont második esélyt kap a vasárnapi sprintversenyen, ahol újra övé lesz a rajtelsőség.

A Formula-2 első futamának eredménye, Hungaroring:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: