DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F2/F3

Három biztonsági autó és újonc nyertes az F2 sprintfutamán

Megismertette nevét a közönséggel a brazil Felipe Drugovich, a rajtot és három újraindítást kiválóan menedzselve futamgyőzelmet szerzett élete első Formula-2-es hétvégéjén Spielbergben.

A 28 körös sprintfutamon az MP Motorsport újonca, Felipe Drugovich nagy esélyt kapott elrontott főfutamáért: szombaton a második rajtkockából csupán nyolcadik lett, ez azonban pole-pozíciót jelentett a második versenyre. A brazil pilóta ezúttal kihasználta a lehetőséget, és megőrizte a vezetést a mellőle induló Louis Deletraz előtt. A harmadik helyért folyt az adok-kapok: végül a hetedik rajtkockából előrevágó Marcus Armstrong – az előző futam második helyezettje – ragadta meg a pozíciót a második körben megérkező biztonsági autó előtt.

A safety car-fázisra az élcsoportból kihulló Giuliano Alesi műszaki hibája miatt volt szükség: a HWA előbb lelassult, majd lángcsóvával és füsttel húzódott a pálya szélére. A hatodik körben újraindulhatott a verseny, aztán mindjárt jött a következő biztonsági autós periódus, miután Jehan Daruvala megpöckölte Luca Ghiottót, aki megforgott és a kavicságyban maradt. Az indiai 5 másodperces időbüntetést kapott a megmozdulásért.



A harmadik biztonsági autóra sem kellett sokat várni: a harmadik helyen haladó, kiváló hétvégét teljesítő újonc Armstrong versenygépe a 14. körben lelassult. Az ausztrál próbálkozott a folytatással, de az ART menthetetlenül megállt – a 2-es kanyarban, az aszfalt közepén, elkerülhetetlenül kiváltva az újabb biztonsági fázist.

Drugovich mindhárom újraindítást eredményesen menedzselte, így teljesen megérdemelten szerezte meg a vasárnapi győzelmet debütáló hétvégéjén. A brazil versenyző először hívta fel magára a figyelmet a formulaautózás nemzetközi szintjén: tavalyi, egyetlen Formula-3-as szezonját csak a mezőny második felében töltötte, egyetlen pontszerző futammal.

A kategória egyik legrutinosabbja, a negyedik évét töltő Deletraz szintén nem hibázott, így végig a második helyen haladt és ott is ért célba. Dan Ticktum állt a dobogó legalsó fokára második F2-es versenyhétvégéjén: a DAMS versenyzője Armstrong kiesésével jött fel a pozícióba. Még két újonc, Robert Svarcman és Christian Lundgaard következett a negyedik-ötödik helyen. Nobuharu Matsushita Mick Schumacher támadásait kivédekezve lett a hatodik, Jack Aitken pedig megszerezte az utolsó pontot: az első verseny nyertese, Callum Ilott kilencedik helyével bajnoki egységet sem szerzett az osztrák sprintfutamon.

A 2. futam eredménye, Ausztria: 

  Versenyző Csapat Hátrány
1 Felipe Drugovich MP Motorsport  
2 Louis Delétraz Charouz Racing System 2.4
3 Dan Ticktum DAMS 2.7
4 R.Shwartzman Prema Racing 3.3
5 C.Lundgaard ART Grand Prix 5.3
6 N.Matsushita MP Motorsport 9.1
7 Mick Schumacher Prema Racing 9.7
8 Jack Aitken Campos Racing 14.0
9 Callum Ilott UNI-Virtuosi 14.2
10 Nikita Mazepin Hitech Grand Prix 15.3
11 Yuki Tsunoda Carlin 17.5
12 Roy Nissany Trident 18.4
13 Pedro Piquet Charouz Racing System 19.1
14 Guanyu Zhou UNI-Virtuosi 19.6
15 Guilherme Samaia Campos Racing 22.0
16 Jehan Daruvala Carlin 24.2
17 Marino Sato Trident 24.9
18 Artem Markelov BWT HWA RACELAB 1 kör
  Marcus Armstrong ART Grand Prix kiesett
  Luca Ghiotto Hitech Grand Prix kiesett
  Sean Gelael DAMS kiesett
  Giuliano Alesi BWT HWA RACELAB kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: