DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F2/F3

A spái orvos szerint Correa nem állít igazat

A halálos baleset sérültje arról beszélt, az FIA magára hagyta őt Belgiumban. A pálya orvosának verziója szerint végig kapcsolatban voltak, ő személyesen a kórházban is járt.

Megérkezett az első reakció Juan Manuel Correa állításaira az orvosoktól, akik jelen voltak Spa-Francorchamps-ban a tavalyi Belga Nagydíjon, melynek Formula-2-es betétfutamán az Anthoine Hubert életét követelő baleset történt. Az ütközésben súlyosan megsérült Correát azonnal kórházba szállították. Roncsolt jobb lábát az orvosoknak sikerült megmenteni, de hosszas rehabilitáció vár rá, míg újra használni tudja.

„Egy nappal a baleset után a teljes Formula-2-es mezőny és minden illetékes elhagyta Belgiumot, hogy Olaszországba utazzon a monzai viadalra, miközben én a kórházban az életemért harcoltam” – mondta el az N-TV-nek adott interjúban az amerikai. „Az orvosoknak nagy szükségük lett volna több információra is a balesetemmel kapcsolatban, de az FIA-tól senki nem látogatott el oda, hogy például a becsapódás mértékéről beszámoljon.”



A komoly vádra dr. Christian Wahlen, a spái pálya vezető orvosa reagált, aki 25 éve az FIA bizottságának is tagja. Ő így idézte fel a történteket:

„Correa azonnali ellátást kapott a baleset helyszínén, melyet a pálya által kijelölt doktor vezetett, aki egy tapasztalt aneszteziológus. A balesetet ellátó orvosi csapatot az FIA helyettes orvosi delegáltja és az F1-es mentőcsapat koordinátora, dr. Ian Roberts irányította” – mondta Wahlen a Racefans.net-nek. „Juan Manuel folyamatos ellátást kapott, miközben mentővel a pálya orvosi központjába szállították. Érkezésekor a traumacsapat stabilizálta, amely az én felelősségem alá tartozik ezen a nagydíjon.”

Dr. Wahlen és az FIA orvosi delegáltja, Alain Chantegret konzultált, majd úgy döntöttek, Correát azonnal az egyetemi kórházba kell szállítani Liege-be, hogy szakellátást kaphasson. A folytatásban sem hagyták magára a versenyzőt, ahogyan ő állította:

„Mivel én voltam a vezető orvos és az FIA delegáltja, állandó kapcsolatban maradtam a kórházzal, és szeptember másodikán, hétfőn meg is látogattam Juan Manuelt, a lábműtétjét követően. Ugyanazon a napon Gerard Saillant (az FIA orvosi bizottságának vezetője) kapcsolatba lépett Juan Manuel édesapjával, Juan Carlosszal, hogy biztosítsa őt, rendelkezésükre áll. Kedden reggel Correának légzési problémái jelentkeztek. Ugyanezen a napon családja azt a döntést hozta, hogy egy specialista klinikára, Londonba szállítják őt, hogy a lehető leghamarabb ortopédiai kezelést kaphasson a jobb lába” – mondta el.

A Racefans.net információi szerint az FIA rövidesen nyilvánosságra hozza a spái balesetet felderítő vizsgálat eredményeit. Correa jelenleg az Egyesült Államokban, Miamiban folytatja a rehabilitációt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: