DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F2/F3

13 éves japán csodagyerek az F4-ben

Meghökkentő hír látott napvilágot, a dán Formula-4-ben versenyezhet jövőre egy tizenhárom éves, tehetséges japán kislány. Nem véletlenül cseng ismerősen a neve, autóversenyzői géneket örökölt.

A Formula-1 két legsikeresebb pilótája, Michael Schumacher és Lewis Hamilton is igen korán kezdte pályafutását, de közel sem ők a csúcstartók. Mindannyian emlékezhetünk, amikor Max Verstappen 2014 májusában tizenhat esztendős korában minden idők legfiatalabb Formula-3-as futamgyőztesévé vált. Rendkívül fiatalon kerülhetett a száguldó cirkuszba is, ennek és tehetségének köszönhetően számos rekordot mondhat magáénak a holland.

Ha ilyen gyors ütemben fejlődik és lépked egyre felfelé a tizenhárom éves japán csodagyereknek tartott Juju Noda, akkor Verstappen F3-as rekordját a következő évek valamelyikében meg is döntheti. Sok szakember a jövő Formula-1-es versenyzőjének tartja, de a legfiatalabb F1-es pilóta címet biztosan nem hódítja el Max Verstappentől, mivel 2015 óta változott a szabály és 18 éves kor alatt senki nem versenyezhet a száguldó cirkuszban.

Aki évtizedek óta figyeli az autósportot, annak bizonyára ismerősen csengett a Noda név, ugyanis a kislány az 1994-ben a Larrousse színeiben három F1-es versenyhétvégén is elinduló Hideki Noda lánya. Juju idén már jócskán szerzett tapasztalatot Formula-3-as autóval (mert az U17-es kategóriában az F3-mal megegyező technikát használnak), de mivel tizenöt éves kora előtt abban a kategóriában nem indulhat, így jövőre hivatalosan az általunk is ismert F3-as szériába még nem szerződhet.

Japánban a számunkra ismert, F3-as technikával versenyzett már idén is Juju Noda


2021-ben viszont már meglesznek a szükséges életévei ehhez, jövőre pedig a dán Formula 4-es sorozatban ül autóba, ami remek felkészülés lehet számára. A japán U-17-es Formula-3-as bajnokságban már idén is részt vett a kis Noda, aki 2006-ban született. Eddigi eredményei kifejezetten biztatóak, jóval megelőzik a korát, most azonban kilép a szigetországon kívülre.

Bár még nagyon fiatal, alig várja az új kihívást Európában. „Nagyon köszönök mindent a Noda Racingnél dolgozó stábnak, a barátaimnak, családomnak és mindenkinek az iskolában. Az idény végén továbblépek az U17-es bajnokságból, nehéz szavakba öntenem az érzéseimet, de csak hatalmas hálával tartozhatok mindenkinek ezekért az évekért” – idézi Juju Nodát a formulascout.com szakportál.

„A következő évtől teljesen új, óriási kihívás kezdődik számomra, egyszerre tölt el az idegesség és a hatalmas izgatottság. A dán F4-es bajnokság három hivatalos tesztből és huszonnégy futamból áll majd. Eddigi legnagyobb kihívásom elé nézek, de már alig várom. Szerencsés vagyok, hogy azt csinálhatom, amit szeretek és az én koromban már versenyző lehetek. Most először versenyzem majd Dániában, ez egy komoly bajnokság, rengeteg gyors és fiatal pilótával, igyekszem a legjobbamat nyújtani és keményen küzdeni az első pillanattól” – tette hozzá a tehetséges japán kislány.

Noda az év hátralevő részében Japánban marad, Okayamában folytatja a teszteléssel való felkészülést, majd 2020 elején költözik Dániába, még a 14. születésnapja előtt. Érdekes lesz figyelni, hogyan alakul Juju Noda sorsa a következő években.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: