DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F2/F3

Újabb juniort menesztett a Red Bull

Tovább fogyatkozik a juniorprogram létszáma. Tickum után a szokatlan módon IndyCarból hozott O’Ward is lapátra került. Csavar, hogy ő lehet a McLaren pilótája Amerikában.

Fél évig sem tartott Patricio O’Ward pályafutása a Red Bull juniorcsapatában. A mexikói pilótát szokatlan helyről karolták fel: a szezon első felét még az IndyCarban teljesítette. A 2018-as Indy Lights-bajnok májusban csatlakozott az energiaitalosokhoz, és miután a program korábbi első számúját, Dan Ticktumot menesztették, ő kapta a legjobb lehetőségeket, szerepelt a Formula-2-ben, majd a brit helyén a japán Super Formulában.

Japánban azonban O’Ward sem hozta meg az áttörést, ezért a Red Bull már fel is bontotta vele az együttműködést. A mexikói novemberben távozhatott volna, de Helmut Marko engedélyt adott rá, hogy már most felszabaduljon, és tárgyalhasson az IndyCarba való visszatérésről. A Formula-1-ről ugyanis O’Ward már le is mondott.



„Az FIA a busz elé lökött minket. Hogy őszinte legyek, olyan helyre kell mennem, ahol jó pénzt kereshetek, az F2 pedig biztosan nem ilyen hely” – mondta a Racer magazinnak O’Ward. „Ha nem sikerül az F1-be kerülni, az IndyCarban akarok lenni. Dr. Marko, aki úgy hív engem, hogy Potato (magyarul: Krumpli, a Pato becenévből ered), korábban telefonált, és azt mondta: Potato, nagyon nehéz a dolog, mert nincsenek szuperlicenszpontjaid. Nem volt rá esély, hogy szuperlicenszet szerezzek, anélkül pedig semmit nem tudtam volna csinálni. Én a szuperlicensz miatt írtam alá, de minden félrement.”

O’Ward köszönetet mondott a Red Bullnak és a kíméletlennek tartott Marko munkásságáról is elismerően beszélt: „Számomra bebizonyosodott, micsoda kaliberű ember Dr. Marko, és hogyan lehet ennyire sikeres. Óriási a tiszteletem az irányába és a teljes csapat felé. A dolgok nem úgy alakultak, ahogy számítottunk rá, de ő törődött a jövőmmel.”

Említettük az IndyCarba való 2020-as visszatérést: O’Ward állítja, jó hírei lesznek, a Racer szerint pedig ő lehet a Schmidt Peterson Motorsportsszal társuló McLaren versenyzője James Hinchcliffe mellett. A Super Formulában az F3-as Jüri Vips váltja a mexikóit a suzukai szezonzárón: Ticktum és O’Ward után most ő lépett fel a ranglétra tetejére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: