DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F2/F3

Nemet mondott az amputációra Correa

Javul a súlyosan sérült F2-es, Juan Manuel Correa állapota, de jobb lába csak rögös úton menthető meg. Felajánlották az amputációt lehetőségként, de az amerikai a 10 órás műtétet választotta annak kockázataival.

Négy hete van már kórházban a tragikus spái Formula-2-es baleset túlélője, az amerikai Juan Manuel Correa. Az Egyesült Királyságban kezelt 20 éves versenyző sérült jobb lábszárát eddig nem operálhatták meg, mivel tüdeje is károsodott, az ARDS elnevezésű légzési elégtelenség miatt pedig szervezete nem volt elég erős a műtéthez. Correa két hetet mesterséges kómában töltött, amely segítette a regenerálódást.

A legújabb hivatalos állapotjelentés arról számol be, hogy Correát a hét korábbi szakaszában újabb kórházba szállították át Londonba, amely ortopéd műtétekre szakosodott. Juan Manuel teljesen öntudatánál van, tüdeje sokkal gyorsabban épült fel, mint ami várható volt. Fizikai javulása mellett akaratereje is meggyőzte az orvosokat, így készen áll a műtétre, amelyre vasárnap kerül sor, és több mint 10 órát vesz igénybe.



„A sérülések, melyeket Juan Manuel elszenvedett, súlyosak, a műtéti procedúra pedig nagyon komplex” – írja a közlemény. Correa nehéz útra lép: az egyszerűbb alternatíva a végtag eltávolítása lett volna. „A doktorok felajánlottak Juan Manuelnek a jobb láb rekonstruktív amputációjának opcióját. Úgy döntött, hogy NE legyen amputáció, és következő lépésként jöjjön a műtét, tudatában minden kihívásnak, melyet ez jelent.”

A műtét során az amerikait kezelő orvosok először kapnak pontos kórképet a sérült jobb láb állapotáról, és ezt figyelembe véve tudnak cselekedni: „A doktorok a baleset óta először férnek hozzá teljesen a jobb lábszár sérüléseihez. Ezáltal meg tudják határozni a sípcsont, boka és lábfej károsodásának tényleges szintjét. A műtét folyamán megmentik, amit meg lehet menteni, és eltávolítják, amit el kell távolítani, hogy helyreállítsák a jobb lábszárat a lehető legjobb állapotba. A sebészek szakmájuk legjobbjai közé tartoznak, és óvatosan optimisták, tekintetbe véve Juan Manuel előző héten mutatott gyors javulását” – írja a közlemény, amely a #StayStrongJM (azaz „maradj erős, JM”) hashtaggel zárul.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: