Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2019. szeptember 22. vasárnap
F2/F3

De Vries a futam, Schumacher a káosz ura Monacóban

Mick Schumacher volt az F2-es főverseny egyik főszereplője: előbb ígéretes versennyel tűnt ki, aztán negatív hőssé vált, aki kiforgatta Calderont, forgalmi dugót és piros zászlót váltott ki.

Két felvezető körrel kezdődött a Formula-2 pénteken megrendezett monacói főversenye: az időmérőn tündöklő Callum Ilott – karrierje során először Monte-Carlóban – jelezte, hogy nem tud elrajtolni, ezért halasztották a startot. A második rajtkocka a pole-pozíciós Nyck de Vries mellett üresen maradt, az eddigi legjobb rajthelyéről, a negyedikről induló Mick Schumacher előtt pedig nem volt autó.

De Vries valóban megőrizte a vezetést, Schumacher viszont nem tudott élni a lehetőséggel, és egészen az ötödik helyre esett vissza, Ghiotto, Sette Camara és Hubert mögé. Bár az első kört követően Monacóban megszokott módon beállt a sorrend, Schumacher nem nyugodott bele az ötödik pozícióba: a 3. körben egy bevállalós manőverrel az 5-ös kanyarban beférkőzött a negyedik helyre. Csupán néhány ehhez hasonló akció zajlott a pályán.

A 41 körös futamot a szabályok szerint kötelező bokszkiállással kellett teljesíteni: a középmezőnyből többen már a 10. forduló előtt letudták ezt, köztük Schumacher a negyedik helyről.

A Prema pilótája mögött a bajnokság éllovasa, a nyolcadik helyről induló Nicholas Latifi tűnt fel, aki mindenképpen át akarta lépni Schumachert. A 17. körben a leglassabb hajtűben, a Grand Hotel kanyarban kísérelt meg előzést: belülről próbálkozott, nekikoccant Schumachernek, akit keresztbe fordított. A német nem forgott meg, sikerült újra irányba állnia, a próbálkozásból a DAMS-es Latifi jött ki rosszul, akinek autója megsérült, így újra bokszba kellett állnia.

Schumacher ezt követően Tatiana Calderont érte utol, aki még nem járt a bokszban. Sietősen próbálta átlépni a lassabb ellenfelet, a Rascasse-ban pedig megismétlődött a pár körrel korábbi incidens, amelyben most a premás volt a ludas: megforgatta Calderon autóját, a keresztben megálló gépek pedig teljesen eldugították a pályát. A teljes mezőny feltorlódott a kanyar előtt, piros zászlóval kellett leinteni a versenyt. Ráadásul, mivel az autókat leállították, a pályabírók egyesével tolták vissza őket a bokszba.

A megszakítás a 20. körben történt: a hosszas várakozás során további bonyodalmat jelentett, hogy a bokszutcában sorba kellett rendezni a versenyzőket, hogy a biztonsági autó mögött újraindulhasson a verseny. A megállás során többen kereket cseréltek a bokszban, ez azonban nem minősült kötelező kiállásnak. Hogy ki állt a legjobb helyen a már kereket cserélő pilóták közül? Az egész kalamajkát előidéző Mick Schumacher a 10. helyen. A német mégsem számíthatott futamgyőzelemre, ugyanis a forgalmi dugóval, majd a bokszutcai sorbarendezéssel ő és a mögötte állók mind egykörös hátrányba kerültek a stewardok határozata szerint!

A 21. kör végén ki is állt a biztonsági autó. A pozíciók maradtak, a versenyirányítástól azonban határozat érkezett: Mick Schumacher a Calderonnal való ütközésért áthajtásos büntetést kapott, emellett pedig még egy 5 másodperces szankciót is az idejéhez írtak pályalevágásért.

Az első nyolc versenyző, akik még adósak voltak bokszkiállásukkal, az utolsó öt körben állt ki a kötelező kerékcserére. A 39. körben Aitken és Correa is falban kötött ki, így bejött a biztonsági autó, amely csak az utolsó körben állt ki. De Vries győzelmét nem fenyegette veszély, a holland mögött Ghiotto és Matsushita állt dobogóra.

Érdemes kiemelni a mezőnybe beugróként visszatérő Markelov hetedik helyezését. Schumacher végül a 12. pozícióban futott célba, Latifi mindent megtett, hogy pontot szerezen, igyekezetében viszont Gelaelt forgatta meg a Rascasse-ban, majd a sikánt is levágta. Ő is leszolgált egy áthajtásos büntetést, így csupán 14. helyen ért célba, elvesztette a bajnokság vezetését is De Vries-szel szemben.

A főfutam eredménye: 

  Versenyző Csapat Hátrány
1 Nyck de Vries ART Grand Prix -
2 Luca Ghiotto UNI-Virtuosi 3.000
3 Nobuharu Matsushita Carlin 4.000
4 Sergio Sette Camara DAMS 5.400
5 Dorian Boccolacci Campos Racing 9.100
6 Guanyu Zhou UNI-Virtuosi 1:02.500
7 Artem Markelov MP Motorsport 1 kör
8 Louis Deletraz Carlin 1 kör
9 Ralph Boschung Trident 1 kör
10 Anthoine Hubert BWT Arden 1 kör
11 Nikita Mazepin ART Grand Prix 1 kör
12 Mick Schumacher Prema Racing 1 kör
13 Giuliano Alesi Trident 1 kör
14 Nicholas Latifi DAMS 1 kör
15 Mahaveer Raghunathan MP Motorsport 2 kör
16 Tatiana Calderon BWT Arden 2 kör
- Juan Manuel Correa Sauber Junior Team by Charouz kiesett
- Jack Aitken Campos Racing kiesett
- Sean Gelael Prema Racing kiesett
- Callum Ilott Sauber Junior Team by Charouz nem indult
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?