DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F2/F3

Elérhetőnek tartja az F1-et a W Series első győztese

A napokban Jamie Chadwick nevét zengte az autósportos sajtó, miután fölényesen nyerte a női versenysorozat első futamát. A már férfiak között is bizonyított 20 éves lány pályafutása zsákutcába ért volna az új kezdeményezés nélkül.

Nagy figyelmet kapott a kizárólag nőknek szóló formulaautós széria, a W Series szezonnyitója Hockenheimben: ebben a bajnokságban minden résztvevő azonos technikai feltételekkel indul, hogy kiderüljön, a legkülönbözőbb sorozatokból és szakágakból érkezett 18 női pilóta közül ki a legjobb. Az első hétvégén a mindkét szabadedzésen, időmérőn és futamon is első helyen végző Jamie Chadwick magaslott ki a mezőnyből, ezzel a történelmi első futamgyőztessé és a bajnoki cím esélyesévé vált.

A 20 éves brit pilótanő már a férfiak között is bizonyított: bajnoki címet szerzett a brit GT-bajnokságban és az ázsiai MRF Challenge-ben, valamint futamot nyert a brit Formula-3-ban is. Karrierje kilátásai mégsem voltak túl kecsegtetők: legalább 800 ezer fontot (300 millió forint) kellett volna letennie az asztalra, hogy a nemzetközi Formula-3-as szériában indulhasson. A hasonló versenygépekkel futott W Seriesbe jutásért nem kellett fizetnie, a selejtezők során egyedül tehetségére volt szüksége, hogy bizonyítson. Chadwick úgy gondolja, a női széria segít beindítani karrierjét, és ugródeszka lehet, hogy végső soron eljusson a Formula-1-ig.



„Nem fog az történni, hogy ha megnyerem a W Seriest, akkor jövőre az F1-be jutok” – szögezte le a Telegraphnak adott interjúban. A női sorozat a Formula-2, sőt Formula-3 alatt foglal helyet az utánpótlás-piramisban. „Egyáltalán nem ez lesz a helyzet: a W Series haszna valójában az, hogy segítse a globális F3-ba jutást 2020-ban, utána pedig lehetségesen az F2-be kerülést. Ha egy nő azokon a szinteken versenyképes lesz, akkor természetesen látni fogjuk őt az F1-ben.”

Az út hosszú, de Chadwick reálisnak tartja, hogy egy a W Seriesből induló versenyzőnő eljusson a Formula-1-ig, több mint egy negyven évvel azután, hogy Lella Lombardi rajthoz állt a királykategóriában, az utolsó nőként, akinek sikerült nagydíjra kvalifikálnia.

„A feljutás megvalósítható. A forró és hosszú versenyek okozhatnak nehézséget, valamint a nyakat érő erőhatások. De láttunk már nőket, akik F1-es versenyszimulációt teljesítettek” – beszélt Chadwick a fizikai kihívásokról. Hozzátette: „Annak fényében, mekkora anyagi támogatásra lett volna szükségem, nem tudtam volna tovább jutni az együléses kategóriákban. A W Seriesnek köszönhetően tovább küzdhetek végső célom, az F1 felé vezető úton.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: