DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F2/F3

Chadwick kalandos futamon a W Series első győztese

A még nyirkos pályán kezdődő női F3-as futam a zűrzavaros és egy nagy csattanást is hozó első kör után végig feszült csatát szolgáltatott, a pole-ból induló Jamie Chadwicknek meg kellett harcolnia a győzelemért.

Az időmérő, majd azt követően a DTM első futama is vizes pályán zajlott még Hockenheimben, ám a W Series 16:10-kor startoló versenyére felszáradt az aszfalt. A pilóták így slick gumikon rajtoltak, de persze az ideális íven kívül bőven voltak még vizes részek, aminek hatását nagyon hamar meg is tapasztalhatták a versenyzők.

A rajtrács elejére Chadwick, Wohlwend, Moore, Kimilainen sorrendben álltak fel az időmérő legjobbjai, az első kör pedig egészen eltérően alakult ezen kvartett tagjai számára. A piros lámpák kialvásakor Chadwick kilőtt és azonnal elnyúlt a többiektől, Wohlwend gyengén rajtolt és veszített néhány pozíciót, a legrosszabbul viszont Kimilainen járt, aki az első pillanatban a rajtpozíciójában ragadt, és amikor végre elindult, már csak a mezőny hátsó feléhez tudott csatlakozni.

A Parabolika végére Chadwicknek máris tekintélyes előnye volt, ám hibázott: a külső íven fékezve blokkolta a kerekeit, szélesen fordult, és mire visszakanyarodott a bukótérből, már a második helyen találta magát honfitársa, Sarah Moore mögött. Nem volt azonban még vége az eseményeknek a hajtűben, egy pillanattal később hatalmas csattanást láthattunk, amikor a belső, vizes íven fékezni sikertelenül próbáló kanadai Megan Gilkes nagy sebességgel megtorpedózta a kanyarba megérkező Kimilainent. Épségben, de mindketten kiestek a versenyből, a vezetést pedig néhány körre a biztonsági autó vette át. Moore, Chadwick, Powell, Garcia, Wohlwend, Visser volt a sorrend ekkor.

EasyCapture1_11



Az újraindítás után Chadwick azonnal tapadt Moore-ra, és az első két kanyarban sikerült is kicseleznie a kissé szélesen forduló riválisát, visszaállva ezzel az élre. Moore a hajtű elrontásával hamarosan további pozíciókat veszített az elsőszámú kihívó szerepébe pedig Alice Powell lépett elő, aki felkapaszkodott Chadwickre, és egy ideig egy másodpercen belül követte. Mögöttük a spanyol Marta Garcia mutatott be néhány hajmeresztő, de sikeres manővert, majd utolérte a két britet, s ez az első hármas meg is tudott lógni a Visser által vezetett üldözőktől.

Chadwicken a végére csökkent a nyomás, és a várakozásoknak megfelelően meg is nyerte a W Series első versenyét, még ha kicsit kalandosabban is, mint azt talán remélte. Garcia az utolsó méterekig ott loholt Powell sarkában, de előzni nem tudott – ők ketten állhattak még fel a dobogóra, a futam tehát brit kettős győzelemmel zárult. Visser, Moore és Wohlwend követték őket a célban, a verseny legnagyobb előrelépője pedig a japán Miki Koyama lett, aki az utolsó előtti, 17. pozícióból rajtolva a 7. helyig jött előre.

D5uwfiSWAAA6CTm

A W Series a legtöbb sorozatban megszokott 25-18-15-ös pontrendszert használja, amelyben az első tíz helyezettet díjazták. Chadwick tehát az első forduló után hétpontos előnnyel áll a tabella élén Powell előtt.

Így mutatkozott tehát be a világnak az új, női F3-as bajnokság, a hölgyek száguldásában pedig nincs sok megállás, hiszen két hét múlva Zolderben már jön is a hatfordulós szezon következő állomása.

 

A verseny végeredménye:

D5uyRC3XkAA-uoL

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: