DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F2/F3

Chadwick leiskolázta a női mezőnyt az esős időmérőn

Vizes pályán zajlott a W Series első kvalifikációja, ami piros zászló miatt a vártnál korábban véget is ért. A brit Jamie Chadwick folytatta remeklését, közel két másodperc előnnyel szerezte meg a pole-t.

Ezen a hétvégén Hockenheimben új fejezet nyílt az autósport történetében, kezdetét vette ugyanis a női formulaautós sorozat, a W Series, amely a hölgyversenyzők karrierje segítésének céljából alakult meg, hogy a legsikeresebbek könnyebben léphessenek fel a férfiak által uralt F3-as és F2-es szintre.

Pénteken két 45 perces szabadedzést tartottak, az elsőt szárazon, a másodikat pedig már vizes pályán, mégis mindkettőn ugyanaz a sorrend alakult ki az első három helyen: Jamie Chadwick volt a leggyorsabb Emma Kimilainen és Fabienne Wohlwend előtt.

D5tvOTvXkAAyTyG



Szombaton 12-kor a 25 perces időmérővel kezdődött meg a hétvége tétre menő szakasza, ismét esőben, azaz rögtön nehéz körülmények között kellett helyt állniuk a hölgyeknek, akik különféle motorsportos háttérrel érkeztek, és a legeredményesebben teljesítették a téli válogatót a nagyjából 60 jelentkező közül.

Az időmérő nincs szakaszokra bontva, a 25 perc alatt a versenyzők akárhány kísérletet tehetnek a leggyorsabb körük megfutására – az eső miatt pedig mindannyian folyamatosan a pályán voltak. Pár perccel a kezdés után Chadwick fel is állt megszokott helyére, a tabella élére, és amikor a körülmények engedték, kis darabokban tovább faragott is az etalonon. Nem csoda, hogy a 20 éves brit hölgy egyelőre kiemelkedik a mezőnyből, tudva, hogy ő rendelkezik a legjobb formulaautós eredményekkel a közelmúltból: tavaly futamot nyert a brit F3-ban, télen pedig behúzta az indiai központú MRF Challenge bajnoki címét, ráadásul a Formula-E-ben is tesztlehetőséget kapott.

Chadwicket végül nem is lehetett megállítani, 1:58,894-es idővel megszerezte a W Series első pole-ját. Az edzéseken kirajzolódott legközelebbi üldözői ezúttal is a közelében végeztek, a lichtensteini Wohlwend lett a második, a finn Kimilainen pedig a negyedik – közéjük a brit Sarah Moore férkőzött be. Chadwick 1,8 másodperccel volt gyorsabb Wohlwendnél is, azaz egyelőre tényleg dominánsnak mondható az alakítása.

D5YtbfGWwAAWCf6

Persze ahogy az lenni szokott, nem alakult mindenkinek hibátlanul az időmérő: Beitske Vissert a technika hátráltatta egy kicsit, motorhiba miatt kellett a bokszba hajtania, de a mérnököknek a szoftver frissítésével sikerült orvosolniuk a gondot, és a holland végül 8. lett. Nincs egyelőre jó hétvégéje az amerikai Shea Holbrooknak, akinek tegnap és ma is voltak megpördülései, és az utolsó, 18. helyen zárt. Három perccel a kvalifikácó vége előtt aztán Alice Powell fékezett túl későn és ásta el autóját a kavicságyban, ami előcsalogatta a piros zászlókat. És bár a mezőny egy részének még biztosan belefért volna egy gyorskör az újraindítás esetén, a versenyirányítás úgy döntött, hogy nem lesz folytatás, ezzel véglegessé téve Chadwick pole-ját.

A sorozat minden hétvégén egy versenyt fut, és erre is még a mai napon, 16:15-ös kezdettel sor kerül majd. A futam élőben nézhető lesz a W Series Facebook-oldalán.

 

Az időmérő végeredménye:

EasyCapture1_10

EasyCapture2_6

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: