DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F2/F3

F2: Latifi-diadal és safety car-uralom Bakuban

A biztonsági autó kis híján több időt töltött a pályán a Formula-2 sprintfutamán, ahol a mezőny végül a kiírt körszámot sem tudta lefutni az időkeret lejárta miatt.

A Formula-2 bakui hétvégéjének második versenye már az első biztonsági autós fázis után eldőlt. Nicolas Latifi zseniális manőverrel előzte meg a pole-pozícióból induló Sean Gelaelt az egyes kanyar féktávján, aztán vissza sem nézett. Mögötte azonban ismét mozgalmas futamot hoztak össze a pilóták, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy kevés valódi versenykört láthatott a nagyérdemű a pályán.

A safety car már rögtön az első kör végén megjelent, miután Tatiana Calderón, Jean-Denis Délétraz és Ralph Boschung is a második kanyarban ragadt. A küzdelem a harmadik körben folytatódott tovább, a hatodikban pedig megtörtént az ominózus manőver a vezetésért – Gelael onnantól folyamatosan csúszott vissza, a Williams-tesztpilóta Latifi azonban magabiztosan tartotta magát az élen.



Kevésbé bizonyult annak Giuliano Alesi, aki egy balul elsült előzési kísérlet után falban találta magát a kilencedik körben, így ismét jöhetett a biztonsági autó. A visszafogott tempó a 12. körig tartott, az újrarajtot követően azonban két kanyarig bírtak magukkal a pilóták: Juan Manuel Correa bevetődött Latifi mellé, de vissza kellett sorolni a kandai mögé. A harmadik helyen haladó Jack Aitken későn fékezett a kettes kanyarban, a megzavart Luca Ghiotto a betonfalnak ütközött, akárcsak a mögötte érkező Jordan King és Nyikita Mazepin.

Mivel lejárt a futamra kijelölt 45 perc, a versenyirányítás egyetlen körre engedte el a mezőnyt. Változás egyedül a dobogó alsó fokáért zajló csatában történt: a szombati győztes Jack Aitken szúrt be Nyck de Vries mellé. Latifi második győzelmét aratta a szezonban, és meglépett a pontverseny élén – a DAMS versenyzője 19 egységgel áll Aitken, és 23-mal a balszerencsés Ghiotto előtt. A második helyen végző Juan Manuel Correa első dobogós helyezését érte el a sorozatban.

A Formula-2 sprintfutamának végeredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: