DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F2/F3

Ezt gondolja Zanardi Billy Mongerről

Két, a világ teljesen más részén élő embert is össze tud hozni a közös (bal)sors. Miután hosszasan beszélgetett Billy Mongerrel, Alex Zanardi azt érzi, a fiatal brit képes lesz véghezvinni terveit.

Két különböző generáció, de az autóversenyzés imádata a kezdetektől közös ebben a két emberben. Olaszország egyik sportikonja, de hazáján kívül is rengeteg rajongó példaképe Alex Zanardi, akire az örök harc jellemző, valamint az, hogy soha semmit nem ad fel. Már CART-os korában is erről volt híres, súlyos balesetét követően pedig még inkább ismert lett.

Kétszeres CART-bajnokként próbált újra szerencsét a Formula-1-ben, ám a sikertelenség miatt egy év kihagyás után újra a tengerentúli sorozatba szerződött Mo Nunn istállójába, 2001-ben. A Lausitzringen azonban a bokszból kijövet óriási balesetet szenvedett, mindkét lábát amputálni kellett, napokig élet-halál között lebegett.

Zanardi horrorisztikus balesetet szenvedett 2001-ben

Szervezete azonban nem adta fel a harcot, magához tért, majd lassan tudatába került annak, hogy teljesen megváltozik az élete. De nem zuhant maga alá, mindent megtett a gyógyulása érdekében és hogy minél előbb teljes életet élhessen. Néhány évvel később visszatért az autóversenyzéshez, néhány futamgyőzelmet is aratott, később pedig paralimpikonként a 2012-es és a 2016-os paralimpiáról is aranyéremmel térhetett haza. Most is tele van tervekkel, hamarosan a DTM-ben indul, majd a Daytona-i 24 óráson is megméretné magát.

Az azóta 51 éves sportoló valódi idol lett, inspiráció minden nemzedék számára. A harcosság, az akarat, az önbizalom, az erő mintaképe. Szűk tizenhat évvel később megrettenve nézhettük Billy Monger balesetét, aki tavaly április közepén, Donington Parkban vétlenül egy hasonlóan súlyos karambol következtében mindkét lábát térd alatt elvesztette. Közel két óráig tartott, míg a fiatal fiút a mentőegységek kiszabadították a rommá tört F4-es versenyautóból. Lábai olyan nagy mértékben sérültek, hogy az orvosoknak nem volt más választásuk, mint az amputáció.

Nem kevésbé félelmetes Monger becsapódása sem

Itt két tekintetben is összekapcsolódik a két versenyző életvonala. Egyrészt Monger sem zuhant meg mindkét lábának elvesztésétől, azonnal előre próbált tekinteni. Másrészt érezte, hogy nagy segítség lehet a hasonló sorsú Alex Zanardi, akivel mindenképpen beszélni szeretett volna. Sikerült is telefonon kapcsolatba lépnie az olasz legendával, akivel utána még több ízben is beszélgetett. Azóta is tartják a kapcsolatot.

Ezek után szinte nem meglepő módon Monger alig egy évvel horrorbalesete után visszatért a versenypályára, a Brit Formula-3-ban egy számára átalakított versenyautóval rója a köröket, amivel azonnal dobogós helyen is végzett. Céljai nem változtak, a Formula-1-be akar kerülni, ahogy a balesete előtt is ez volt az álma. Ebben Lewis Hamilton is igyekszik segíteni honfitársát.

Zanardi és Monger is elvesztette a lábait, de a hitét nem


Zanardi pedig úgy érzi, a fiatal brit elég eltökélt ahhoz, hogy meg is valósítsa álmait. „Billy az elejétől kezdve mindenre kíváncsi volt az én történetemből, hátha tanulhat belőle valamit. Azt is meg akarta érteni, mennyi időbe telik, míg az ember visszatérhet a normális életéhez és hogyan lehet ezt az időt lerövidíteni” – nyilatkozta Alex Zanardi a Speedweek szakoldalnak.

„Nagyon nagyon fontos, hogy ennyire kíváncsi. Inspirációkat keres, nemcsak tőlem, hanem mindenki mástól. Minden nap egy győzelem számára, egy lépés előre. Ez a megfelelő hozzáállás. Rendkívül határozott és céltudatos fiú, erre már rájöhettünk. Biztos vagyok abban, hogy eléri céljait” – tette hozzá optimistán a veterán olasz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: