DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 2. szerda
F1

Döntés: nem lesz idén újoncsprint az F1-ben

Az F1 Bizottság szerdai ülésén úgy határoztak, elnapolják az újítás kipróbálását. Döntéseket hoztak a 2026-os szabályváltozások kapcsán is.

Idén negyedik alkalommal ülésezett az F1 Bizottság szerdán: a mostani megbeszélésre, amelyet Nikolas Tombazis, az FIA együléses szériákért felelős igazgatója, valamint Stefano Domenicali F1-vezérigazgató vezetett, a Visa Cash App RB faenzai irodáiban került sor.

 

Nem lesz újoncsprint idén – de jövőre még lehet

Az egyik legérdekesebb tárgyalt témakor az újoncsprint ötlete volt. Mint arról többször beszámoltunk mi is, felmerült, hogy a hagyományos Abu Dhabi Nagydíj utáni újoncteszt keretein belül egy csak fiataloknak rendezett rövid versennyel adnának plusz lehetőséget a Formula-1-be igyekvő tehetségeknek, hogy extra tapasztalatot gyűjtsenek és bizonyíthassanak.

f1-abudhabi-start-2023



Az elképzelést széles körű támogatás fogadta, amelyet az F1 Bizottság mai közleménye is kihangsúlyoz, ám végül „időzítési és szervezési korlátok” miatt 2024-ben még nem rendeznek újoncversenyt. Ugyanakkor kiemelték: az egyeztetések tovább folytatódnak egy lehetséges koncepcióról a 2025-ös megvalósítást illetően.

 

2026-os F1-es szabálymódosítások

A másik fő témakör a 2026-ban érkező új szabályok voltak. Túl sok konkrétumot ugyan nem árul el az F1 Bizottság közleménye erről, de számos ponton módosítottak a korábban ismertetett technikai szabályzaton. Ez a teljesítményt, az aerodinamikát és a biztonságot érinti: példaként említik, hogy a várakozások szerint növekedni fog ezek által a követő autók aerodinamikai teljesítménye.

f1-fia-2026

A 2026-os sportszabályzatot is jelentősen átszabták azzal a célzattal, hogy egyszerűsítsék annak felépítését. Ami ebből kiderült a lényeget illetően, hogy megerősítették, hogy a 2026-os előszezon három darab, egyenként háromnapos tesztet fog majd tartalmazni az új erőforrás-szabályzat kihívásai miatt.

A pénzügyi szabályzatról csupán annyit közöltek, hogy a jelenlegi előírások továbbfejlesztése lesz, és a cél megfelelő egyensúlyt találni a sport tisztessége és a pénzügyi fenntarthatóság között. Mindezeket a változtatásokat az október 17-i ülésen terjesztik a Motorsport Világtanács elé.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: