DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
F1

Kedvez Monza a Ferrarinak – de elég lesz a győzelemre?

Alacsony leszorítóerő, fejlesztési csomag, holland és belga dobogók: Leclerc szerint a győzelem ezekkel együtt sem elérhető az F1-es Olasz Nagydíjon, Sainz szerint pénteken meglátjuk.

Papíron az alacsony leszorítóerőt és légellenállást igénylő monzai pálya jobban kedvez a Ferrarinak, mint a nagy leszorítőerős Zandvoort. Az SF-24, amely Hollandiában nem változott, az Olasz Nagydíjra kap fejlesztési csomagot, benne új padlóval, amely a remények szerint segít a pattogás problémáján.

Fernando Alonso kijelentette, szerinte a Ferrari a következő nagydíjak, különösen Monza és Szingapúr esélyese, de a hétvégi esélyeseket sorra vevő cikkünkben mi is számolunk a Ferrarival. Charles Leclerc a nyári szünet előtt és után, Spában és Zandvoortban elért harmadik helyével lendületben van, de óvatos a hazai remények kapcsán, a győzelmet pedig nem érzi reálisnak.

„Nem hagyom, hogy az utolsó két futam változtasson az elvárásainkon. Nehéz pillanat ez a csapat számára, kicsit küzdünk jelenleg a tempóval. Jó néhány dolgot megértettünk Zandvoort óta, főleg, hogy mi történt szombaton, ahol a teljesítményünk messze volt az ideálistól. Vasárnap azonban már jó futamunk volt, és a spái hétvége szintén jól alakult. Itt kicsit a spái iránynak kell tükröződnie, így remélhetőleg jobban harcban leszünk a dobogóért. A győzelemért azonban szerintem még nem” – mondta Leclerc a Formula.hu részvételével zajló FIA-sajtótájékoztatón.



„Szerintem jobb helyzetben vagyunk, mint egy nagy leszorítőerős pályán, de hogy mennyire lesz jobb, azt majd meglátjuk. Lesznek fejlesztések is az autón, melyeknek a jó irányba kell elvenniük. Remélhetőleg, ha mindent összerakunk, akkor közelebb leszünk, mint az utolsó pár futamon. Mondjuk úgy, hogy az az autó nagyon specifikus karaktervonásain muszáj volt javítanunk. Nem fogom részletezni, de ezek a fejlesztések ezen a területen segítenek.”

„Azt viszont nem hiszem, hogy Monza a legjobb helyszín, hogy értékeljük a fejlesztéseket, talán Baku vagy Szingapúr jobb teszt lesz számunkra, mindenesetre a helyes irányba kell indulnunk velük. Hogy mennyire, azt még nem tudom” – beszélt a monzai csomagról Leclerc, aki jövő évi csapattársának, Lewis Hamiltonnak ízelítőt adott arról, milyen Ferrari-versenyzőként Monzában.

Sainz: Pénteken kiderül, első vagy nyolcadik helyért harcolunk

A csapattárs nem jelentette ki, hogy esélytelenek a győzelemre, viszont csak elég nagy hibahatárral lőtte be, hol szerepelhet hétvégén a Ferrari: valahol az első és nyolcadik hely között. A pénteki szabadedzéseken majd kiderül.

„Várnunk kell, hogy lássuk, az új pálya, az új aszfalt, a fejlesztések milyenek. Pénteken meglátjuk, hol állunk, azután eldöntjük, hogy a pole-pozícióért és győzelemért harcolunk, vagy a dobogóért, vagy a top 5-ért, vagy a top 8-ért. Csak az idő tudja megmondani” – mondta a csütörtöki sajtónapon Sainz.

„Úgy vélem, egyértelműen a McLaren a csapat, amelyet le kell győzni, ezt bizonyították az utolsó futamokon, ahol övék volt a leggyorsabb autók. Mi, a többiek igyekszünk feltenni a fejlesztéseket, melyek néha működnek, néha nem. Az egyedülik, akiknek, úgy néz ki, biztosan működik mindig a fejlesztésük, a McLaren. A többiek, mi keressük az utat. Ezen a hétvégén is megpróbáljuk, és remélhetőleg kapunk egy extra kis teljesítményt” – nyilatkozta a Ferrarival utolsó Olasz Nagydíjára készülő Sainz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: