DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
F1

A teljes jövő évet 2026-nak szenteli a Williams

James Vowles csapatfőnök egyértelművé tette: elsődlegesen az új F1-es szabályok érkezése lebeg a szemük előtt – de azért idén is lesznek még fejlesztéseik.

Az előrelépést jelentő tavalyi konstruktőri hetedik helyezés után idén visszaesett kissé a Williams: az idény elején bevallottan túlsúlyos autóval küzdő istálló mindössze a kilencedik helyen áll a vb-tabellán, négy pontjával egyedül a nullázó Stake-et előzi meg összesítésben.

A Williams azonban már nem az idei eredményeket tartja feltétlenül szem előtt. 2026-ban ugyanis jelentős technikai szabályváltozások jönnek a Formula-1-ben motor és karosszéria frontján egyaránt, amely lehetőséget ad a csapatoknak arra, hogy nagyot ugorjanak előre az erősorrendben.

f1-williams-spa-1



James Vowles csapatfőnök pedig az Auto Motor und Sport szaklapnak nyilatkozva elismerte: a teljes következő szezont ennek akarják majd alárendelni!

„Újra olyan helyzetben vagyunk, hogy párhuzamos fejlesztési programokba kezdjünk. Ez lehetővé tette számunkra, hogy korán nekiálljunk dolgozni a 2025-ös autón. A cél az, hogy a teljes jövő évet a 2026-os projektnek szenteljük” – jelentette ki Vowles.

Bár a fókusz tehát 2026-on van Grove-ban, a csapatvezető azért elismeri, hogy idén eddig elmaradtak a várakozásoktól: „A szezon első fele csalódáskeltő volt. Többen reménykedtünk, mint mindössze négy pont. Több is lett volna, ha az idénykezdet óta a minimumsúlyhatáron lett volna az autónk.”

„Ugyanakkor nem aggódunk. Nagyon hátulról kezdtünk, és végig 2026-ot tartottuk szem előtt. Nem fogunk letérni az utunkról, még ha először néhány áldozatot is kell hoznunk.”

f1-williams-2

Jönnek még idén fejlesztések

Vowles azért hangsúlyozta, hogy nem dobják be a törülközőt a 2024-es évad hátralévő részére, fognak érkezni újítások az autójukhoz, méghozzá elmondása szerint jelentősek: „Érkeznek fejlesztéseink a nyári szünet után. Remélem, Zandvoortban, és aztán remélem, Bakuban vagy az azt követő futamon, ami azt hiszem, Szingapúr.”

„A Formula-1 világában ezek nagy lépéseknek fognak számít. Ezek jelentős számok, amelyek révén újra harcban kell lennünk a pontokért. Ezt számos dologgal érhetjük el. Aerodinamikai fejlesztéseink lesznek, látható lesz egy újítás a felfüggesztésnél, ahogy az is, hogy csökken az autó súlya.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: