DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Nehéz felzárkózásra számítanak Verstappenék

Helmut Marko szerint aligha ismétlik meg az előző két év győzelmeit az F1-es Belga Nagydíjon. A címvédő elmondta: jó a kezdés, de rossz irányba mentek a beállításokkal.

Pénteken immár biztossá vált, hogy Max Verstappen bárhova is kvalifikál szombaton a Formula-1-es Belga Nagydíj időmérőjén, tíz hellyel hátrébb fogják sorolni motorcsere miatt. A pénteki napot azért nem kezdte rosszul a vb-éllovas, hiszen az első edzésen a leggyorsabb volt – a másodikon viszont már az újfent fő ellenfélnek tűnő McLarenek mögé szorult.

Verstappen a nap végén arról beszélt, hogy kísérleteztek a beállításokkal az eltérő spái szektorok miatt, és úgy fest, a korábbi megoldás volt a jobb:

f1-verstappen-redbull-spa-day1-1



„Elég sok dolgot kipróbáltunk, hiszen Spában tipikus, hogy ott van az első és a harmadik szektor, ahol szükség van a jó végsebességre, de ott van a nagyon hosszú középső szakasz is, ahol pedig kanyarsebesség kell, és mindig nagyon trükkös megtalálni a megfelelő egyensúlyt.”

„Szóval kipróbáltuk néhány dolgot, hogy lássuk, mi a jobb. Nyilván most meg fogjuk nézni az adatokat és kielemezni a napot.”

„Úgy gondolom, meglehetősen biztatóan kezdtünk ma. A második edzés talán nem volt annyira jó, szóval meg kell néznünk majd néhány dolgot a változtatásainkkal.”

„Remélhetőleg mindent össze tudunk majd rakni a futamra, különösen annak fényében, hogy persze tudom, hogy kicsit hátrébbról kell majd rajtolnom a motor miatt, és ezt kell megpróbálnunk optimalizálni.”

f1-verstappen-redbull-spa-day1-2

A Red Bull F1-es sportszakmai tanácsadója, Helmut Marko is úgy nyilatkozott, hogy változtattak az FP2-re a beállításokon, a korábbi verzió azonban jobban működött. A 81 éves szakember arról is beszélt, hogy ezúttal nem számítanak könnyed győzelmekre a rajtbüntetés után, mint azt 2022-ben a 14. vagy tavaly a 6. helyről láthattuk:

„Nagyon nehéz lesz, úgy gondolom, sokkal-sokkal nehezebb lesz. Nem úgy fest a dolog jelen pillanatban, de meglátjuk, végre tudunk-e hajtani néhány változtatást. Csak próbálunk megfelelő balanszot találni. Mi vagyunk az egyetlenek, akik a McLarennel tudnak tartani, ami rendben is van.”

Markót természetesen Sergio Perezről is kérdezték, aki számára kritikus fontosságú lehet a belga hétvége, hiszen a nyári szünetben döntenek a sorsáról. A Red Bull-tanácsadó szerint a két pilóta más beállításokkal ment pénteken, így nehéz őket összevetni, viszont azt várja Pereztől, hogy közel legyen Verstappenhez és erős pontszerzéssel zárjon vasárnap.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: