DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Lehet első számú pilóta a McLarennél, ha…

A csapatvezető szerint jelenleg nincs ilyen náluk, de ha úgy alakul a vb-harc, felülvizsgálhatják a hozzáállásukat – és biztos benne, hogy ebben a versenyzők is partnerek lesznek.

Kettős McLaren-győzelmet hozott a vasárnapi Formula-1-es Magyar Nagydíj, a csapat sikerét azonban némileg beárnyékolta annak módja. A második kerékcserék során ugyanis Lando Norrist előbb hívták a bokszba, így átugrotta az addig vezető Oscar Piastrit, és csak jó húszkörös rádiózás után adta át/vissza az első helyet a brit az ausztrálnak.

f1-mclaren-hun-1_1



A leintést követően maga Norris is úgy nyilatkozott, hogy igazságos döntés született a pozíciócserével, bár azért arra is tett utalást, hogy a világbajnoki állást is szem előtt lehetne tartani – márpedig abban ő áll a legközelebb a Red Bull-os Max Verstappenhez, és noha még mindig 76 pont a lemaradása, a McLaren formáját látva a pilóta nem érzi ezt behozhatatlannak.

Andrea Stella, a McLaren F1-es csapatvezetője szerint azonban jelenleg nincs első számú versenyző a wokingiaknál, ez azonban az idény vége felé akár változhat, ha a vb-állás úgy kívánja meg:

„Úgy gondolom, amikor Oscar és Lando a két versenyzőnk, akkor abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem igazán kell eldöntenünk, hogy az első számú pilóta. Ami egy módja annak, hogy leegyszerűsítsük a dolgokat néhány embernek, mint például nekem, és egy módja annak, hogy hajtsuk az egész csapatot, az ambícióinkat és azt, ahogy versenyzünk, ami mélyen benne van a szellemiségünkben.”

f1-mclaren-hun-2

„Igazságosan versenyzünk, és ha a két pilótánk közül az egyik érdemből szerez egy eredményt, azt megvédjük. Talán ha az utolsó néhány versenynél járunk és a két pilóta közül az egyiknek komoly bajnoki érdekeltsége lesz, akkor ezt felülvizsgálhatjuk” – mondta el a Hungaroringen a Formula.hu jelenlétében Stella, aki hozzátette: biztos benne, hogy ebben a pilóták is együttműködnének.

„De arra számítok, hogy ilyenkor a másik pilóta odajön hozzám és azt mondja, hogy ha kell a segítségem a másik versenyzőnek, mert ő harcban van a világbajnokságért, akkor elérhető vagyok. És úgy gondolom, ezt a szellemiséget úgy építhetjük fel, hogy az olyan napokat, mint amilyen ez is volt, igazságos módon kezeljük, ahogy azt szerintem tettük is.”

„Lehet, hogy ez sok alapanyagot adhat a pletykákhoz és a médiának, de ez rendben, ilyen a versenyzés. Hogy őszinte legyek, nézőként és rajongóként élveztem ezt a hetet, és ezek akkor is megtörténtek, amikor még nem is voltam a Formula-1-ben. De kérem, ismerjük el, hogy azt tettük, ami most fair volt. És azt szeretném, ha az egész McLaren csapat felismerné ezt. És remélhetőleg a rajongóink is.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: