DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. augusztus 21. szerda
F1

Sajtó: Lawson idei Red Bullt tesztel – aggódhat Perez?

Sajtóhírek szerint néhány nap múlva Silverstone-ban vezetheti az RB20-ast új-zélandi, aki akár a pocsék formát mutató mexikói helyére is esélyes lehet.

Hiába hosszabbították meg néhány héttel ezelőtt Sergio Perez szerződését a Red Bullnál, a mexikói versenyző az utóbbi nagydíjakon pocsék formát mutatott. A legutóbbi öt forduló során konkrétan mindössze 15 pontot gyűjtött, és vasárnapi verseny dobogóját is legutóbb az F1-es Kínai Nagydíjon állhatott még áprilisban – ezzel pedig összetettben is már csak ötödik, miközben a csapattárs Max Verstappen fölényesen vezeti azt.

f1-perez-redbull-silverstone-1



A halovány teljesítmény kapcsán pedig fel is röppentek olyan pletykák, hogy szerződés ide vagy oda, meginoghat Perez alatt a Red Bull ülése. A német Auto Motor und Sport számolt be róla, hogy értesüléseik szerint akár már a nyári szünet után leválthatja őt Daniel Ricciardo, a Motorsport.com azonban arról ír, hogy ez aligha fog megtörténni, a szezont szintén gyengén kezdő ausztrál formája ugyanis nem javult elég meggyőzően.

Így viszont egy másik érdekes forgatókönyv is képbe kerülhet – legalábbis erre utalhat a Motorsport szerint az, hogy értesüléseik alapján jövő héten kedden Silverstone-ban Liam Lawson vezetheti az RB20-ast, azaz az idei F1-es Red Bullt.

Mindezt az egy idényen belül elhasználható második 200 kilométeres filmforgatási nap keretében fogja megtenni az új-zélandi, azaz hivatalosan marketing körözésről lesz szó, de arra elegendő lehet mindez, hogy a Red Bull felmérje a fiatal pilótát. Emlékezhetünk rá: egy éve Ricciardo ugyanott egy gumiteszten kapott bizonyítási lehetőséget és győzte meg arról a vezetőséget, hogy érdemes beültetniük a lecserélt Nyck de Vries helyére.

f1-lawson-redbull

Lawson tavaly meggyőzően ugrott be az AlphaTauriba, amikor Ricciardo kézsérülés miatt kénytelen volt kihagyni néhány versenyt, ezzel pedig nemcsak az energiaitalosok, hanem mások figyelmét is felkeltette. Utazó tudósítónk, Mészáros Sándor számolt be róla nemrég, hogy Lawson az Audi radarjára is felkerült – erről itt írtunk hosszabban.

Az új-zélandit azonban állítólag a Red Bull sem szívesen engedné el a kötelékeiből, így merülhet fel akár az a lehetőség is, hogy Perez helyére kerüljön. Korábban olyan pletykák keringtek, hogy Ricciardo ülését veheti át – sőt, Helmut Marko nemrég határozottan úgy nyilatkozott, hogy ez „rövidesen” meg fog történni –, de elképzelhető, hogy a többszörös futamgyőztes némileg javuló produkciója és Perez botladozása inkább egy másik forgatókönyv felé tereli a bikákat.

Perezen mindenesetre érezhetően fokozódik a nyomás: a minap már maga Christian Horner csapatfőnök is úgy fogalmazott, amikor arról kérdezték, hogy nem volt-e túl korai a hosszabbítás vele, hogy „ez egy brutálisan kemény kérdés”, és azt gondolták, a fix jövő segíteni fog a mexikói formáján, de mindegyik fél tudja, hogy az F1-ben folyamatosan teljesíteni kell.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: