DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 7. vasárnap
F1

„Egy meetingről sem zártak még ki” – Hamilton

Heti szinten beszél a Ferrari-elnökkel, de csak divatról: a Mercedesnél továbbra is teljes a rálátása műszaki részletekre. Hasonló a helyzet az Alpine-nál Oconnal.

Hat hónapja ismert, hogy Lewis Hamilton számára a 2024-es lesz az utolsó szezon a Mercedesnél, és a csapatnál töltött 12 idény után a következő évadot már a Ferrari versenyzőjént kezdi meg. A brit értékes műszaki titkokat vihet át új istállójához, ezért már a bejelentés óta hallani olyan értesülésekről, hogy Hamilton nem vehet részt a csapat megbeszélésein, korlátozzák hozzáférését a technikai részletekhez, különös tekintettel a jövő évi autó fejlesztésére.

A Brit Nagydíj hivatalos sajtótájékoztatóján kérdezték erről Hamiltont, aki tagadta, hogy bármilyen mérnöki megbeszélésről száműzték volna – azt viszont elismeri, hogy eljön majd az ideje a szezon során, amikor már nem vehet részt a találkozókon.

„Egy meetingről sem zártak még ki, továbbra is dolgozunk a jelenlegi autón, próbáljuk az élmezőnybe juttatni. Továbbra is tevékenyen együttműködünk. És régóta vagyok itt, ezért ha eljön egy pont, amikor azt mondják, jobban szeretnénk, ha nem lennél bent ezen a megbeszélésen, azzal teljességgel megbékélek” – nyilatkozta az FIA-féle sajtóeseményen Hamilton.



„Úgy értem, talán egy ponton ez elkerülhetetlen lesz, de végső soron semmilyen információhoz nem jutok idén, amelynek hatása lenne a következő évre, mivel nincs kommunikáció. Semmi sem kerülhet más kezébe, amíg el nem kezdődik a következő év, fejleszteni pedig idő” – emlékeztetett arra a hétszeres világbajnok, hogy bármit is tud a 2025-ös Mercedesről, az év végéig nem juthat el a Ferrarihoz.

A kommunikáció hiánya csak a műszaki részletekre vonatkozik, hiszen Hamilton már a következő újságírói kérdésre válaszolva bevallotta, heti rendszerességgel kapcsolatot tart a Ferrarival, konkrétan a vállalat elnökével, John Elkann-nal.

„A legtöbb héten beszélek Johnnal, sőt igazából a mai napon is beszéltünk. Méghozzá divatról és arról, mit akarunk majd közösen csinálni. A versenyzésről semmit. Tudja, hogy a versenyzés és a győzelem a fő prioritásom, de erről még nem beszélhetünk” – közölte.

Ocon: A csapat is veszítene azzal, hogy kitilt

A leendő Ferrari-pilótához hasonló helyzetben van Esteban Ocon, aki szezon végén biztosan elhagyja az Alpine-t. Hamiltonnal ellentétben a francia kapcsolata jól érezhetően megromlott munkaadójával, de vehemensen cáfolja, hogy kiutasították volna a tárgyalóból.

„Teljes nonszensz. Semmilyen megbeszélésről nem zártak ki mostanáig. Szerintem a csapat is veszítene azzal, hogy eggyel kevesebb véleményt kap az autóról, kevésbé jutnának előre azzal, hogy ötven százalékkal csökkennének a visszajelzések. Nem történt ilyen, és remélem, nem is fog” – mondta a sajtótájékoztatón Ocon, aki aztán rövid úton ellent is mondott magának.

„Természetesen a jövő évi autón nem fogok dolgozni, ez egyértelmű, de emiatt a 2024-es gépre jobban fókuszálhatok. Ezt leszámítva nincs mit mondanom, de ebben a dologban nincs olyan éles határvonal, mint gondoljátok vagy mondjátok” – tette hozzá Ocon, elismerve, hogy bizonyos megbeszélésekre, melyek a 2025-ös Alpine-ra vonatkoznak, valóban nincs bevonva.

Hamiltonnal ellentétben Ocon 2025-ös csapata egyelőre nem ismert, miközben a helyek kelnek el: csütörtökön jelentette be a Haas Oliver Bearman érkezését, akinek társa a francia lehet. Bejelentés hamarosan, ígérte újra Ocon.

„Ebben a tekintetben jól mennek jelenleg a dolgok nálam. Remélem, a következő néhány verseny alatt már többet mondhatok róla” – nyilatkozta Ocon. Azt a teóriát azonban, hogy másokhoz hasonlóan ő is Carlos Sainz lépésére vár, tagadta:

„Hozzám nincs köze annak, hogy Carlos mit csinál. Tudjátok, a saját dolgainkat menedzseljük, és ahogy elmondtam, a dolgok jól haladnak. Pár verseny múlva többet el kell tudnom már mondani.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: