DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 28. péntek
F1

Az Alpine sem érti, miért voltak erősek Barcelonában

Váratlanul erős hétvégét futott az F1-es Spanyol Nagydíjon a francia istálló – de egyelőre még ők sem tudják pontosan, mi volt ennek az oka.

Úgy fest, mostanra a múlté az a szezonkezdeti időszak, amikor az Alpine sereghajtónak tűnt a Formula-1-ben: az utóbbi futamokon rendszeresen a pontszerzők között tűntek fel a franciák autói. A Spanyol Nagydíj kétségkívül még így is kiemelkedett, hiszen határozottan az ötödik erőnek tűntek, aminek újabb kettős pontszerzés lett az eredménye.

Ami viszont kissé beárnyékolja az egyébként fejlesztésekkel sem operáló Alpine produkcióját, hogy maguk sem igazán értik, minek volt köszönhető az előrelépésük Barcelonában – erről Bruno Famin F1-es csapatfőnök is beszélt az alakulat futam utáni közleményében:

f1-alpine-barcelona-1



„Elégedettséggel tölt el, hogy újra mindkét autónk a pontszerzők között végzett, csapatként immár a legutóbbi három nagydíjon pontot szereztünk. Ez egy pozitív trend, amit folytatnunk kell. Jobbak voltunk ezen a pályán, és ki kell elemeznünk, hogy miért, hogy tovább fejleszthessünk összességében a csomagunkon.”

„A futam kemény volt két kiállásos mindkét autóval. A két pilótánk remek munkát végzett, főleg a gumi-, az energia- és az üzemanyag-menedzselésben. Következőleg jön egy sprinthétvége Ausztriában, ahol célunk, hogy folytassuk a pontszerző szériánkat.”

A kilencedik helyen záró – és a nyolcadik pozíciót Sergio Perez ellen csak a legvégén elveszítő – Pierre Gasly is hasonlóan vélekedett: „Csapatként eddig ez volt a legjobb versenyünk a szezonban, szóval ilyen szempontból nagyon elégedett vagyok. Erős időmérőt teljesítettünk szombaton, ami megalapozta a vasárnapi jó eredményt a kilencedik hellyel.”

„Jól hajtottuk végre a futamot a kétkiállásos stratégiával, minden etapon remekül kezeltünk. Majdnem a nyolcadik helyet is megszereztük, csak az utolsó körben maradtunk le róla, de mindent beleadtam.”

f1-alpine-barcelona-2

„Így is elégedett vagyok egy ilyen erős versennyel, ahol két gyors autóval harcoltunk – egy McLarennel az elején, egy Red Bull-lal a végén –, úgyhogy ez biztató. Meg kell értenünk, miért volt erős itt a csomagunk, hogy a tanultakat magunkkal vihessük. Jó irányba fejlődünk, zsinórban három pontszerzésnél tartunk, így kell tovább folytatnunk!”

 

Ocon jobban küszködött

Az Alpine másik versenyzője, a tizedikként befutó Esteban Oconnak némileg nehezebb versenye volt vasárnap: „Jó dolog, hogy zsinórban a második hétvégén szereztünk mindkét autóval pontokat. Kihívást jelentő verseny volt ez számunkra az autó egyensúlyával és néhány trükkös etappal, ugyanakkor sikerült a top 10-ben behoznunk ismét az autó, ami elégedettséggel tölt el minket. Szoros volt Nicóval a végén, de sikerült tartanunk a tempót és erőből megszerezni az utolsó pontot a pályán.”

„Néhány dolgot ki kell elemeznünk, hogy például miért volt nehezebb vezetni az autót versenykörülmények között, mivel sokat csúszkáltam. De még így is sokkal versenyképesebbek voltunk ezen a hétvégén, és szép jutalommal is zártuk érte. A célunk Ausztriában is folytatni a pontszerzési sorozatunkat, ahol a sprinttel kétszer is lesz erre lehetőségünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: