DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 28. péntek
F1

Vasseur nem érez visszaesést a Ferrarinál

Csak negyedik erő volt az F1-es Spanyol Nagydíjon a Scuderia, főnökük szerint azonban pályafüggő a sorrend. Beszélt Leclerc és Sainz incidenséről is.

Miközben a 2024-es Formula-1-es szezont egyértelműen a második erőként kezdte a Ferrari és a konstruktőri világbajnoki tabellán továbbra is őrzik ezt a pozíciót, az utóbbi hetekben úgy tűnt, elveszítették ezt a státuszt a McLarennel, sőt akár a Mercedesszel szemben is – hiszen például a hétvégi Spanyol Nagydíjon csak a negyedik leggyorsabb autónak bizonyult az SF-24-es.

A maranellóiak F1-es csapatvezetője azonban nem aggódja túl a formahanyatlást, ugyanis szerinte versenyről versenyre változik a sorrend az élbolyban: „Nem emlékszem pontosan a versenyek sorrendjére, de Sanghaj óta négy csapat van két vagy három tizedmásodpercen belül. És folyamatosan változik is a sorrend, hiszen a legutóbbi négy hétvégén négy különböző csapat szerzett pole-pozíciót. Miközben mi nem változtattunk jelentősen az autón.”

f1-sainz-leclerc-ferrari-barcelona



„Ez azt jelenti, hogy ez sokkal inkább a pálya nyomvonalától, a gumikeveréktől, a hőmérséklettől függ, hogy hol vagy a plusz-mínusz két-három tizedmásodperces tartományon belül. És amíg ennyire szoros ez a boly, végül ez határozza meg a sorrendet a kvalifikáción” – idézi Vasseur szavait a MotorsportWeek.com portál.

„Az ilyen típusú pályán pedig nehéz előzni, és szinte az időmérő végeredményét láthatjuk a futam végén is. Biztos vagyok benne, hogy ha a harmadik-negyedik helyről rajtoltunk volna, a végső sorrend is fordított lenne. És ha valahol előre kell lépnünk, az inkább a szombat.”

„Öt századra voltunk a Mercedestől szombaton. Azt okozhatta egy széllökés is vagy bármi” – vélekedett Vasseur. „Két hete meg 40 másodperccel mögöttünk végeztek Monacóban. Ez azt jelenti, hogy mielőtt következtetéseket vonnunk le, nyugodtnak kell maradnunk.”

„Versenyről versenyre kell haladnunk. Jövő hétvégén eltérő formátummal, eltérő pályával, másfajta kanyarokkal lesz dolgunk. És akkor megint más képet fogunk kapni. Lehet, hogy teljesen más lesz az a kép, akár kedvező lesz számunkra, akár nem.”

„Manapság semmi sem tart örökké az F1-ben. Nem hiszem, hogy találhatunk az elmúlt tíz évben olyan egymást követő négy versenyt, amikor négy különböző srác négy különböző csapattal szerzett pontot [legutóbb 2012 elején fordult elő ilyen – a szerk.]. Vagyis nem kristálytiszta, hogy valaki jobb-e a másiknál.”

f1-vasseur-ferrari

Vasseur hangsúlyozta, hogy a folyamatos fejlesztések is rendre átrajzolják az erőviszonyokat. Arra a felvetésre pedig, hogy nem aggasztó-e, hogy a tradicionális helyszínek helyett, mint Barcelona, az utcai Monacóban remekeltek, a Ferrari-vezér úgy reagált, hogy az sem rossz, ha például nyernek Szingapúrban, Bakuban és a hercegség nagydíján.

 

Nem tart feszültségtől Leclerc és Sainz között

A Ferrarik között a vasárnapi futam elején történt egy finom összeérés is, ami után Charles Leclerc nem értette, mit csinált Carlos Sainz, a spanyol pedig a csapattársa túlzott panaszkodásaival szúrt vissza. Vasseur azonban nem tulajdonított nagy jelentőséget a történteknek és Leclerc-ék nyilatkozatainak sem:

„Találhatunk tíz olyan példát és körülményt a versenyben, ahol hiányzott fél másodperc, vagy miután később Carlos elengedte őt. Az első két-három körben is hiányzott néhány tized. Hagyják, hogy ezt megbeszéljük, és ne vonjunk le következtetéseket egy pilóta első megszólalásából az autóból való kiszállása után.”

De vajon tart-e a viszony elmérgesedésétől a két pilóta között? „Nem, mert az autón kívül nagyon jó a kapcsolatuk, és kölcsönös a tisztelet egymás iránt. Versenyzők, szóval nyilván előfordulhat ilyen. De azt is tudom, hogy sokat kaphatunk ebből a versengésből, és a felzárkózásunk is köszönhető ennek a tavalyi szezonban.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: