DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 27. csütörtök
F1

Ocon el sem akarta engedni Gaslyt

Az Alpine-nál újabb vihart kavaró „helycserés” üzenetre Ocon először úgy reagált, hogy a csapat felejtse el, hogy elengedi Gaslyt – aztán megtette, de úgy érzi, kár volt kedvesnek lenni.

Tovább forronganak az indulatok az Alpine-nál, miután a csapattól távozó – s egyes hírek szerint az évet sem feltétlenül kihúzó – Esteban Ocont arra kérték az F1-es Kanadai Nagydíj hajrájában, hogy engedje el Pierre Gaslyt, hátha a csapattársa meg tudja támadni a nyolcadikként haladó Daniel Ricciardót.

ocon-canada-1



Ahogy a csapatrádióban Ocon és Josh Peckett között elhangzó beszélgetés leiratából kiderül, a francia először nem akart eleget tenni a kérésnek:

Peckett: Esteban, el kell engednünk Pierre-t, kérlek. Hülkenberg két másodperccel van mögötte.
Ocon: Mi is az oka?
P: Meg kell próbálnunk megtámadni Ricciardót.
O: Aha, felejtsd el!
P: Oké. Ez egy kérés. Még három kör van hátra.
O: Utána visszakapom a helyet vagy sem?
P: Ezen dolgozom most, várj.
O: Oké, elengedem.
P: Vettem.
O: De a végén tegyétek meg, amit kell.
P: Figyelj Hülkenbergre.

Ocon valóban elengedte Gaslyt, a csapat viszont végül úgy döntött, nem cseréli vissza a két versenyzőt, azaz Gasly lett a kilencedik, míg a helycserét megelőzően előtte haladó csapattársa csak egy pontot szerzett.

ocon-canada-2

A verseny utolsó pillanataiban és a leintés után elhangzó beszélgetésből kiderült, hogy Ocon – aligha elítélhető módon – nagyon nehezen vette tudomásul, hogy nem kapta vissza az önként feladott pozíciót.

Peckett: Esteban, az autók nem cserélnek helyet. Nyomd a végéig, kérlek.
Ocon: Igen, csodálatos. Köszönöm, ez csodálatos. Köszönöm.
P: Oké, a rádió még be van kapcsolva. Oké, haver.
O: No komment. Szép. Szép…
P: Oké, figyelj. Így is tizedikek lettünk. Így is pontot szereztünk, oké? Még sok van hátra. Persze, tudom, tudom, tudom. Tudom, hogy frusztráló.
O: Megtettem, amit kellett, ez a legfontosabb, ti viszont nem tettétek a dolgotokat. Ennyi.

A frusztrált francia pilóta a verseny után úgy fogalmazott, hogy nem érdemes „jó fiúnak” lenni: „Az F1-ben nem a megfelelő hozzáállás, ha túl kedves vagy. De ma megmutattam, hogy csapatjátékos is tudok lenni, és ez számít.”

ocon-2024

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: