DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 2. kedd
F1

„Három csapat képes győzelmekért harcolni”

A Ferrari főnöke úgy véli, véget ért a Red Bull domináns korszaka az F1-ben. Carlos Sainz szerint a bikák is hibázhatnak nyomás alatt.

Bár a tavalyihoz hasonlóan domináns formában indította a 2024-es Formula-1-es idényt a Red Bull, az utóbbi hetekben már korántsem voltak annyira meggyőzőék Max Verstappenék. Miamiban ugyan a biztonsági autó is kellett Lando Norris győzelméhez, de amúgy is a McLarené volt a jobb versenytempó, Imolában csak szoros befutóban nyert a címvédő, míg Monacóban küszködtek az energiaitalosok.

A vasárnap Charles Leclerc révén győzelmet, Carlos Sainznak köszönhetően pedig kettős dobogót ünneplő Ferrari főnöke, Frederic Vasseur éppen ezért úgy látja, hogy immár három élcsapat küzdhet az elsőségért az F1-ben, ami jót teszt a sportnak:

f1-monaco-podium-1



„Ha megnézzük az utóbbi három-négy versenyt, Miamit, Imolát és ezt, sőt még vegyük ide Melbourne-t is, akkor azt látjuk, hogy mindenki egy tizedmásodpercen belül volt. Még a hosszú etapokra is igaz ez, hiszen Miamiban 40 kör teljesítése után két másodperccel végeztünk Max mögött, Imolában pedig 36 kör alatt szedtünk össze hat másodpercet.”

„Most legalább három csapat van az élen, de szerintem a Mercedes sincs annyira messze. De legalább három csapat képes harcolni a pole-pozícióért és a győzelemért. Izgalmas ez, és remélhetőleg, ilyen is marad a szezon hátralévő részében” – mondta el Vasseur, aki szerint idén már sokkal jobban le is csap a lehetőségekre a Ferrari, mint előzőleg:

„Nyilvánvaló, hogy pályától függően talán lesz előnye a Red Bullnak, a Ferrarinak vagy a McLarennek. És opportunistának kell lennünk. Korábban nem mindig volt ez a helyzet, de tavaly messze túl sok pontot buktunk a szezon során. Idén csak ebben is óriásit léptünk előre. Sokkal opportunistábbak vagyunk, és ez így is lesz a szezon végéig.”

Vasseur hangsúlyozta: ebben eddig sem a motiváció, hanem az önbizalom hiányzott a Scuderiánál, de ebben is előreléptek az utóbbi bő fél esztendőben.

f1-mclaren-monaco-vonat_1

Favorit, de már nem domináns Red Bull?

Főnökéhez hasonlóan vélekedett Sainz is, aki szerint ugyan előnye lehet még Verstappenéknek, de már csak minimális: „A józan ész azt mondatja velem, hogy a hagyományos pályákon továbbra is a Red Bull lesz a favorit. Remélhetőleg olyan dominánsak már nem lesznek, mint amit eddig láttunk, de favoritok igen. És akkor szoros csata lesz a McLarennel és velünk.”

„Úgy vélem, mindhárman hasonló szinten vagyunk. A legutolsó viszonyítási pontunk normál pályákat illetően Imola és előtte Miami, és ha megnézem ezt a két pályát, úgy fest, fél tizeddel a McLaren és talán egy vagy két tizeddel a Red Bull mögött vagyunk. Ez azt is jelenti, hogy bármely esetleges apró javítás, apró fejlesztés, amit hozunk az autóhoz, győzelmet vagy győztes autót eredményezhet.”

A spanyol pilóta szerint ha nyomást helyeznek az energiaitalosokra, akkor ők is meginoghatnak, ahogy azt a monacói időmérőn láthattuk: „Azzal, hogy csak 24 pontra vagyunk a Red Bulltól a konstruktőri vb-tabellán, láthattuk szombaton is, hogy ha nyomás alá helyezzük őket, akkor Max hibázhat a Q3-ban a második körében, Checo pedig már a Q1-ben kieshet. Ott kell csak lennünk, hogy megmutassuk, hogy a Red Bull is képes ilyesmikre. A szombat erre a legjobb példa.”

Sainz hozzátette: különösen a monacóihoz vagy a szingapúrihoz hasonló utcai pályák kínálhatnak lehetőséget a Ferrari számára, s ha valóban szoros marad a küzdelem a három élgárda között, akkor a Red Bull már nem engedhet majd magának hibákat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: