DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

„Erősebb volt a McLaren” – ennyi volt a Ferrariban Sanghajban

Lemaradt a dobogóról az F1-es Kínai Nagydíjon a Scuderia: Charles Leclerc és Carlos Sainz is úgy érzi, foghatatlan volt a hétvégén a McLaren.

A sanghaji hétvégét megelőzően a Ferrari optimistán, a McLaren pesszimistán nyilatkozott az esélyekről, a végeredmény mégis fordított képet festett. Ugyanis míg Lando Norris az egyik Red Bullt is legyőzve második lett a vasárnapi Kínai Nagydíjon, addig Charles Leclerc-nek és Carlos Sainznak be kellett érnie a negyedik-ötödik helyekkel.

Amikor Leclerc-t a leintés után a Sky F1 kamerái előtt arról kérdezték, meglepte-e a rivális gárda tempója, így nyilatkozott: „Igen. Nagyon-nagyon erősek voltak. Azt hiszem, Oscarnak sérült volt a padlólemeze, ami nyilván kicsit segített nekünk. De Lando nagyon-nagyon erős volt, ahogy mindkét Red Bull is, szóval ma nem tudtunk volna ennél jobbat elérni.”

f1-leclerc-ferrari-kina-1



„Furcsa, mert főként a kemény gumikon volt ez. A közepesen úgy gondoltam, tényleg nyomás alá tudjuk helyezni a McLarent, különösképp Landót. De amint felraktuk a kemény abroncsokat, egyből fél másodperccel gyorsabbak lettek, ami őrületes, mert óriási különbség, és egyelőre még nem értem az okát.”

A monacói pilóta nem tudott pozitívumokat sem kiemelni a sanghaji F1-es hétvégéből: „Nem, egy ilyen hétvégén nincsenek. Nem az a célunk, hogy ott végezzünk, ahol zártunk. De szerintem ami döntő lesz, azok a fejlesztések, úgyhogy erre kell koncentrálnunk, és amint megérkeznek, az megadja az irányt a szezon hátralévő részére, szóval jónak kell lenniük.”

Az ötödikként befutó Sainz is úgy érezte, hogy a McLarent nem lehetett elkapni Kínában: „Úgy gondolom, ezen a hétvégén erősebbek voltak, ez ilyen egyszerű. Szerintem a McLaren az ilyen típusú pályán jobb tempót mutattak, mint mi. Ráadásul még mögéjük is kvalifikáltunk, és ha az első körben problémákba kerülünk, akkor esélyünk sincs legyőznünk őket. Szóval jobban kell teljesítenünk legközelebb.”

f1-sainz-ferrari-kina-1_1

Mi történt a rajtnál?

Sainz utalt rá, hogy az első körben bajba kerültek: konkrétan a két ferraris pozíciókat veszített George Russell-lel és Nico Hülkenberggel szemben – jóllehet, a Haast már a második kör elejére mindketten visszaelőzték. A felvételek alapján úgy tűnhetett, Leclerc és Sainz kicsit egymással is kiszúrt az ívválasztásnál, de a monacói szerint ilyesmi mindig benne van a startnál a hideg gumikkal, míg a spanyol így értékelt:

„Némileg kemény versenyünk volt. Először is, meg kell vizsgálnunk a rajtot, mert szerintem furcsa íven mentünk az 1-es és 2-es kanyarban, ami azt jelentette, hogy a Mercedes és a Haas megelőzött Charles-t és engem is. Ez valószínűleg belekerült némi versenyidőbe számunkra.”

„Aztán a biztonsági autó időzítése sem volt ideális, hiszen mindenki új gumit rakhatott fel előttem, míg nekem egy igencsak használt abroncsom maradt az utolsó etapra, és azt menedzselve kellett behoznom az ötödik helyen. Mindezeket figyelembe véve, úgy vélem, az ötödik hely volt ma a maximum, szóval nem annyira rossz” – fogalmazott Sainz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: