DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 19. szerda
F1

„Yuki hatalmasat fejlődött mentálisan”

Szamurájként gurult pályára hazai F1-es nagydíján a Visa RB japánja: főnöke szerint teljesen új szintre került idén a negyedik szezonját teljesítő pilóta.

Az előző versenyek egyik sztárja Yuki Tsunoda volt, aki mind az Ausztrál, mind a Japán Nagydíjon a Formula-1-es „alsóház” legjobbja volt a hetedik és a tizedik helyezése révén, az ő pontjainak köszönhetően pedig a Visa Cash App RB a konstruktőri hatodik pozíciót foglalja el a világbajnoki tabellán az öt élcsapat mögött.

f1-tsunoda-suzuka-visarb-1A suzukai hazai pontszerzése után áradtak is a dicséretek a negyedik szezonját taposó versenyző irányába: Helmut Marko, a Red Bull F1-es tanácsadója például úgy fogalmazott, hogy Tsunoda kivirágzott, sőt Max Verstappen és Fernando Alonso szintjét hozta a legutóbbi nagydíjhétvégén.

Beállt a sorba a Visa RB vezérigazgatója, Peter Bayer is, aki szerint hibátlanul vezetett Japánban a versenyzője: „Azt mondta, szamuráj szellemben gurult pályára. Úgy gondolom, lenyűgöző eredmény volt ez a hazai közönsége és a Honda előtt. Valaki azt mondta nekem, hogy ez az első alkalom, hogy egy hazai versenyző pontot szerzett a Japán Nagydíjon 2012 és Kamui Kobayashi óta, szóval őszintén ez egy óriási eredmény Yukitól.”

f1-tsunoda-suzuka-visarb-2

„Makulátlan vezetést láthattunk tőle: a gumikra vigyázott, amikor arra volt szükség, és nyomta, amikor azt kellett. Nagyszerű támogatást kapott a csapattól is a bokszkiállása révén. Összességében nagyon-nagyon elégedettek vagyunk vele.”

Bayer mindenekelőtt Tsunoda mentális fejlődését emelte ki, amit az is mutatott, mennyire jól kezelte a hazai versennyel járó nyomást: „Ezt láthattuk tőle az utóbbi néhány versenyen, hatalmasat fejlődött mentálisan. Lenyűgöző fejlődést ért el fizikailag a tél során, mentálisan viszont egy másik szintre került most. Valójában még energiát is merít ebből ahelyett, hogy elterelné a figyelmét. Szerintem nyilvánvalóan egy óriási vezetés volt ez tőle.”

A Visa RB vezérigazgatója a Motorsport.com portál hasábjain azt is elmondta, hogy bár Tsunoda eddig rendre Lance Stroll előtt végzett az időmérőkön, azért nem ringatják magukat abba a hitbe, hogy ez állandósulni fog. Szerintük a kanadainak nem jelentett annyi előnyt az Aston Martin suzukai fejlesztése, mint gondolták, emellett ők maguk pedig jobban teljesítettek Japánban, mint azt várták – jóllehet, azt is elismerte Bayer, hogy ez volt az első alkalom idén, hogy erőből végeztek a top 10-ben, nem azért, mert történt valami az öt élgárda pilótái közül valakivel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: