DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Lawson másfelé nézelődhet, ha nem kap esélyt

Helmut Marko tagadja, hogy ultimátumot adott Ricciardónak, aki kemény kritikát kapott máshonnan, Lawson pedig az esélyre vár – de nem fog örökké várni a Red Bullra.

Új-zélandi források hozták először az értesülést, miszerint a Red Bull, azon belül is Helmut Marko ultimátumot fogalmazott meg a gyengélkedő Daniel Ricciardo számára: ha nem tud záros határidőn belül javítani a teljesítményén, akkor elveszítheti ülését – méghozzá Liam Lawsonnal szemben.

lawson-ricciardo



Helmut Marko ezt követően a Motosport-Total.com megkeresésére cáfolta az értesülést, sőt arra hivatkozott, hogy ez csupán annak a ténynek a félreértelmezéséből fakad, hogy valóban félreállítják Ricciardót – a soron következő Japán Nagydíj első szabadedzésén, amikor Ayumu Iwasa fogja vezetni a VCARB autóját, amit viszont már régen elterveztek.

A Red Bull tanácsadója azonban arra is utalt, hogy valóban nincs rendben minden az ausztrállal: „Daniel a múltban már bizonyította, hogy gyors versenyző, szóval ez inkább mentális probléma lehet” – mondta Marko.

ricciardo-bahrein-2024-3

Mindeközben Lawson maga arra tett utalást, hogy ha nem kap ülést a Red Bulltól, akkor el fog kezdeni másfelé nézelődni: „Nyilvánvalóan az az álmom, hogy a Red Bullnál versenyezhessek, és már több mint öt éve velük vagyok. Jelenleg ők a legversenyképesebb csapat a Formula–1-ben, szóval ha választhatnék, náluk versenyeznék.”

„De az álmom az, hogy az F1-ben legyek, és ha ez nem lehet velük megvalósítani, akkor nyilvánvalóan meg kell próbálnom mással” – mondta Lawson, aki arra is kitért, hogy értelmezése szerint tavalyi beugrása egyfajta „állásinterjú” volt az energiaitalosok részéről:

lawson-2024-2

„Egyértelműen tudtam, hogy ez egy meghallgatás volt. Különösen juniorversenyzőként az F1 mellett az alapján ítélnek meg, hogy hogyan teljesítünk a nevelősorozatban, a Formula–2-ben és a Super Formulában. De végső soron csak az érdekli a csapatokat, hogy mit teszünk egy F1-es autóban, és tudtam, hogy ezen versenyek alapján fognak megítélni.”

Azzal, hogy Lawsonnak lehetőséget kell kapnia, sokan egyetértenek, többek között a korábbi F1-es pilóta és csapatfőnök, Christijan Albers is, aki emellett Ricciardót is kritikával illette: „Kissé idegesít, hogy továbbra is nevetgél és minden mással foglalkozik a vezetésen kívül. Koncentráljon csak a versenyzésre, aztán lehet megint elkezdeni vicceskedni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: