DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Újoncözön: kik vezetnek az első edzésen az F1-es Abu Dhabi Nagydíjon?

Tízből kilenc csapatnál is szokatlan nevet láthatunk majd a szezonzáró nyitó tréningjén, sőt a Red Bullnál mindkét autót fiatal pilóta fogja vezetni.

A Formula-1-es alakulatoknak a szabályok szerint legalább két alkalommal egy olyan versenyzőt kell autóba ültetniük a pénteki első szabadedzések során, aki maximum két nagydíjat teljesített a száguldó cirkuszban. Bevett gyakorlat, hogy az istállók jó része az idény végére hagyja ezt, nem véletlenül láttunk öt fiatalt is a Mexikóvárosi Nagydíj nyitó gyakorlásán néhány hete.

Mexikó után Interlagosban sprinthétvégét rendeztek, azaz egyetlen szabadedzés szerepelt a programban, Las Vegas pedig mindenki számára ismeretlen volt, viszont következik Abu Dhabi, a szezon utolsó hétvégéje, így most már nem lehet tovább halogatni a dolgot.

f1-hadjar



Összesen kilenc alakulatnál láthatunk majd vendégszereplőt a pénteki FP1-en: az egyetlen kivételt az AlphaTauri jelenti majd, ahol Isack Hadjar már körözött Mexikóvárosban, ráadásul Nyck de Vries és Liam Lawson első éles bevetései is megfelelt a fent említett kritériumnak, azaz a faenzaiak már letudták a kvótájukat.

A legextrémebb eset viszont épp a Red Bullnál lesz látható, náluk ugyanis Max Verstappen és Sergio Perez is átadja az autóját Abu Dhabiban az első egy órára, azaz a világbajnok gárda egyszerre tudja le a kötelező két újoncszerepeltetést. A már említett Hadjar mellett a regnáló Formula-E-világbajnok, Jake Dennis kap lehetőséget az RB19-es volánjánál.

f1-vesti-mercedes

Túl nagy meglepetést más csapatoknál sem láthatunk. A Mercedesnél Mexikó után ismét lehetőséget kap a Formula-2-ben még bajnokaspiráns Frederik Vesti – aki a hétvégén az utánpótlásszériában versenyezni is fog értelemszerűen –, míg a Ferrarinál ismét Robert Svarcman ülhet autóba a zandvoorti szereplését követően. Előbbi Lewis Hamiltont, utóbbi Charles Leclerc-t fogja pótolni.

A McLarennél az IndyCarban szereplő versenyzőjük, az összetettet a tengerentúli szériában negyedikként záró Pato O’Ward ülhet Lando Norris autójába 60 perc erejéig. Az Alpine ismét hivatalos tartalékosát, az emellett a Formula-2-ben vitézkedő Jack Doohant ülteti be az autóba, s ugyanez lesz a helyzet az Aston Martinnál is a tavalyi F2-es bajnokkal, Felipe Drugovichcsal – a brazilt Fernando Alonso helyett láthatjuk majd pénteken, azaz az első edzésen a háromból egy világbajnok sem ül majd autóba.

f1-pourchaire-sauber

Ami a három sereghajtó alakulatot illeti: az Alfa Romeónál ezúttal is Theo Pourchaire kap lehetőséget, aki a hétvégén bezsebelheti a Formula-2 bajnoki címét, s aki abban reménykedik, hogy a mexikói problémák után most ténylegesen is körözhet majd az F1-es edzésen. A Haasnál a Ferrari-junior Oliver Bearman fog ismét vezetni, míg a Williamsnél a Formula-3-ba idén bajnoki ezüstérmesként záró Zak O’Sullivan veszi át ideiglenesen Alexander Albon helyét.

Az Abu Dhabi Nagydíj első szabadedzésén tehát tíz fiatalt láthatunk majd, ami azt is jelenti, hogy a mezőny fele viszont kihagyja a nyitó tréninget. Az évadzáró utáni keddi teszten pedig ismét pályára gurulnak sokan a fent említett nevek közül.

Az Abu Dhabi Nagydíj első szabadedzésén lehetőséget kapó újoncok:

Red Bull: Isack Hadjar, Jake Dennis

Mercedes: Frederik Vesti

Ferrari: Robert Svarcman

McLaren: Pato O’Ward

Aston Martin: Felipe Drugovich

Alpine: Jack Doohan

Williams: Zak O’Sullivan

Alfa Romeo: Theo Pourchaire

Haas: Oliver Bearman

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: