DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Norris elmondta, lát-e esélyt jövőre a vb-harcra

A spielbergi fejlesztés bevetése óta csak Verstappen szerzett nála több pontot az F1-ben, amit biztató jelként értékel, de óvatos a McLaren pilótája.

A 2023-as Formula-1-es szezon második felében egyértelműen Lando Norris nyújtja a második legponterősebb produkciót a világbajnoki címet besöprő Max Verstappen mögött. A Brit Nagydíj óta összesen hét dobogós helyezést szerzett, ebből hat volt második helyezés, a vb-összetettben pedig már az ötödik helyen tanyázik, és csupán három pont választja el őt Fernando Alonsótól.

f1-norris-verstappen-redbull-1_1



A legutóbbi Sao Pauló-i Nagydíjon is második lett mind a sprinten, mind a vasárnapi futamon, ráadásul bizonyos szakaszokban hasonlóan gyorsnak tűnt a McLarenjével, mint a győztes Verstappen. Sőt, az első körökben még egy támadást is indított ellene, amelyet azonban a Red Bull-os visszavert, az újabb akció kapcsán pedig úgy érezte a brit, hogy mivel amúgy is csak ideig-óráig tudta volna tartani a hollandot, nem lett volna értelme kockáztatnia.

Mindenesetre az interlagosi dobogók után Norristól megkérdezték, hogy az előrelépést látva úgy érzi-e, hogy a megfelelő technikai feltételek mellett képes lenne győzelmekért és akár még világbajnoki címért is harcolni az F1-ben:

„Talán” – felelte a sajtótájékoztatón a fiatal pilóta. „Épp az imént mondtam Maxnak, hogy mióta bevetettük a fejlesztéseinket Ausztriában, én szereztem a második legtöbb pontot a mezőnyben. Azt gondolom, csapatként is a második legtöbb pontot gyűjtöttük jó eséllyel. Természetesen tettünk néhány nagy lépést előre, és ezzel egyidejűleg azt tekintve, hogy a Red Bull-lal való harcról beszélünk, az még így is nagyon-nagyon szép dolog az alapján, amit idén elértünk.”

f1-norris-verstappen-redbull-2_1

„A Formula-1 valaha volt egyik legjobb pilótájáról beszélünk, az egyik legdominánsabb autóban: nyilvánvalóan egy párosításról van szó és jól kell mennie együtt a dolgoknak, de egy srácról beszélünk, aki már 16… oh, már 17? bocsánat, 17 győzelmet szerzett idén – ez minden idők egyik legdomináltabb idénye a Formula-1-ben.”

„Számunkra pedig az, hogy ahhoz képest, hol kezdtünk Bahreinben, eljutottunk odáig, hogy a Red Bull-lal való csatáról beszélünk, szerintem egy nagyon jó jel. És tudjuk, hogy még nagyon sok minden érkezik jövőre. Úgyhogy izgatott vagyok. De még mindig nagyon messzinek tűnik erre gondolni. Jelenleg nem akarok erre gondolni, nincs is értelme ezen gondolkodni a következő évig, de optimista leszek, és hiszem, hogy képesek lehetünk rá csapatként.”

Mint arról FormulaPlusz rovatunkban nemrég írtunk, a McLaren valóban közelít a Red Bullra, a versenyen azonban a gumikezelés terén még mindig előnyben vannak az energiaitalosok, ez pedig a futóműnek is köszönhető – bővebben itt írtunk erről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: