DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

„Tudjuk, mit csinálunk” – Alonso

Az Aston Martin spanyolja szerint szükségük volt az erős időmérőre az F1-es Sao Pauló-i Nagydíjon az elmúlt hetek kudarcai után.

A rendkívül szoros Q1 és Q2 után benne volt a levegőben a meglepetés a Formula-1-es Sao Pauló-i Nagydíj időmérőjén, amelyet végül a szezon elején még ott gyakran megforduló, de az utóbbi versenyeken rettenetesen visszaeső Aston Martin szállított a vihar megérkezése előtt a Q3-ban. Lance Stroll és Fernando Alonso ugyanis – ebben a sorrendben – kisajátította a második rajtsort a vasárnapi futamra.

f1-alonso-stroll-aston-brazil



Stroll hosszú hónapok kínlódása és számos Q1-es kiesés után villant meg ismét, de Alonso is rég járt ennyire elöl a rajtrácson – érthető módon a spanyol veterán örült is az eredménynek, amely szerinte megmutatja, hogy az Aston igenis tudja, mit csinál, hiába tűnt úgy az elmúlt hetekben, hogy még inkább tévútra mentek a fejlesztésekkel:

„Szükségünk volt erre. Úgy gondolom, az elmúlt két versenyen kicsit kísérleteztünk, a bokszutcából rajtoltunk és hasonlók. Szükségünk volt egy jó eredményre itt Brazíliában mindkét autóval, hogy némi reményt adjunk a csapatnak és bizonyítsuk, hogy megértettünk néhány dolgot és újra versenyképesek vagyunk. Ez azt bizonyítja, hogy tudjuk, mit csinálunk, és elégedett vagyok ezzel” – nyilatkozta Alonso az F1 TV kameráinak.

 

Nem szerencse, hanem okos döntés

A csapattársát idén kvalifikáción még csak harmadszor legyőző Stroll szerint ráadásul az Aston eredménye nem a mázlinak volt betudható annak fényében, hogy jól jártak a Q3 első percei után megérkező viharral. A kanadai tudatos döntésről beszélt annak kapcsán, hogy az elsők között gurultak a pályára az utolsó felvonásban:

f1-stroll-aston-brazil

„Majd az idő eldönti, hogy tudunk-e erre építkezni más helyeken. Egyértelműen úgy érzem, hogy nem szerencsések voltunk pénteken, hanem saját magunknak kovácsoltunk szerencsét. Jól tettük, hogy a sor elejére álltunk és jó pozíciót fogtunk a pályán. Jött az eső, szóval ez szerintem okos döntés volt.”

Azért azt Stroll is elismerte, hogy valószínűleg nyers tempó tekintetében nem számít újra harmadik erőnek az AMR23-as: „Nem hiszem, hogy papíron harmadikok lennénk. A körülmények kissé mókásak voltak a Q3-ban, és szerintem egyértelműen jól menedzseltük a helyzetet.”

„De meglátjuk, mit tudunk csinálni a futamon, hiszen a pontokat vasárnap osztják. De ez így is óriási előrelépés Mexikóhoz és Austinhoz képest. Austinban jó futamunk volt, de a péntek és szombat nehéz volt, szóval a mai nyilvánvalóan hosszú ideje a legjobb időmérő és tempó, amit mutattunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: