DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

A Cadillacnél próbálják megfúrni az Andrettit?

Az F1 állítólag a partnert kérte meg arra, ne támogassa az amerikai csapatot. Az FIA elnöke pedig a sajtónak fakadt ki: Ben Sulayem sérelmezi, hogy fia halálakor is csak támadták őt a csapatok.

Továbbra sem tudni, mi lesz az Andretti Formula-1-es terveinek sorsa: az FIA elfogadta a csapat pályázatát, az F1 részéről azonban továbbra is elzárkózás jellemző.

Az egyik fegyvertény az amerikaiak oldalán egy nagy gyártó, a General Motors, amely a Cadillac márkán keresztül támogatja a projektet, bár saját motort a projekt nem fog gyártani. Az FIA-elnöke, Mohammed ben Sulayem érvelt is azzal a múltban, nem érti, a Formula-1 részéről miért akarnak nemet mondani egy nagy autógyárnak.

Sajtóértesülések szerint a Formula-1 részéről most a General Motorst környékezték meg: az AP három tűzközeli forrásra hivatkozva állítja, az autógyártót megkérték, hátráljon ki az Andretti-projekt mögül. Gyártói háttér nélkül jelentősen lecsökkenne az érték, ami indokolná az Andretti bebocsátását az F1-be.

A csapatfőnököknek nincs személyes problémájuk Andrettivel

Az Austinban megjelent Michael Andretti arról beszélt, már úgy érzi, a Formula-1-es csapatvezetőknek személyes jellegű problémájuk van vele, ezért határolódnak el ennyire az Andretti projektjétől. Ezt az USA Nagydíjon a megkérdezett csapatfőnökök cáfolták, köztük a leghangosabb ellenző, Toto Wolff.



„Én nem ismerem őt. Az apja (Mario Andretti) véleményem szerint a sport egyik legnagyobb neve, a csapat pedig jól teljesít az Egyesült Államokban és a Formula-E-t is megnyerte. Nincs szó ellenszenvről, ha valakit nem is ismersz, nem lehetnek személyes ellenérzéseid” – állította a Mercedes csapatfőnöke. Bár Michael Andrettit nem ismeri, az AP szerint Wolff Miamiban egyórás megbeszélésen vett részt az 1978-as világbajnok Mario Andrettivel.

A szintén megkérdezett Günther Steiner, az ellentábor egy másik egyértelmű képviselője ugyancsak cáfolta, hogy személyes problémája lenne az Andretti-főnökkel. Zak Brown és Mike Krack a McLaren és az Aston Martin részéről nyomatékosították, ők támogatják az amerikaiak törekvését.

Ben Sulayem: Akkor is támadtak, amikor a fiam meghalt

A szakadék a Formula-1 és az FIA között tovább mélyül – ez szűrhető le az interjú hangneméből, amelyet Mohammed ben Sulayem adott bizonyos sajtóorgánumoknak.

„Azt kérdem magamtól, mit tettem, hogy megérdemeljek ennyi támadást, ami februárban és márciusban ért? Támadtak attól a naptól fogva, hogy megnyitottuk a szándéknyilatkozat folyamatát. Még akkor is, amikor a fiam meghalt, támadtak, sértegettek, hogy megtörjenek, csak mert megnyitottam a világ előtt a belépés lehetőségét” – idézi a Speedcafé Ben Sulayem érzelmes szavait: az FIA-elnök ritkán beszél az őt ért személyes tragédiáról.

„Szükségtelen és kontraproduktív volt, nem tett jót az üzletnek. Azt mondhatnak, amit csak akarnak, végső soron engem választottak meg, hogy ügyeljek a sportra. Az én zsebembe semmi sem megy. Nekünk nincsenek részvényeseink, nincs igazgatótanácsunk, akik osztoznak a pénzem. Az én küldetésem más, mint az övék.”

„Szerződés szól arról, hogy 12 csapat lehet. Azt mondani, hogy nem, nem jöhettek… Én a motorsport, a sport szelleme miatt vagyok itt. Ők tortaszeletként tekintenek a pénzre és azon fognak osztozkodni” – mondta Ben Sulayem, hozzátéve: ha újabb érdemi érdeklődő lesz, ismét meg fogja nyitni a pályázati folyamatot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: