DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 21. péntek
F1

McLaren: Nem volt baj Norris vitatkozásával

Az F1-es Katari Nagydíj hajrájában Lando Norris nehezen emésztette meg a csapat utasítását, de főnöke szerint ezzel semmi gond, sőt kifejezetten szükséges.

Kiemelkedően erős hétvégét teljesített a McLaren Katarban, hiszen a sprinten Oscar Piastri pole-t és győzelmet szerzett, Lando Norris pedig dobogóra állhatott, majd a nagydíjon újabb kettős dobogót jegyzett a csapat, nem mellesleg történetük ötszázadik pódiumát elérve – és a kerékcsererekordot is megdöntve 1,8 másodperces idővel.

piastri-norris-katar



Az egyetlen, amiért egyes rajongóknak rossz szájíze lehetett, a verseny végi csapatutasítás volt, mellyel arra kérték Norrist, hogy csak tartsák a pozíciót, azaz ne támadja a második helyen haladó Piastrit. Andrea Stella csapatfőnök a történtekre reflektálva kifejtette, hogy miért nem akartak felesleges kockázatot vállalni:

„A versenyzők egész hétvégén nagyon közel voltak egymáshoz, csak pár tized választotta el őket. Hatalmas eredmény volt ez számunkra. Lando a 10. helyről jött fel a dobogóra, és nem feledkeztünk meg arról, hogy 2021-ben ugyanitt a negyedik helyről esett vissza kilencediknek, amikor néhány körrel a vége előtt defektet kapott” – idézte fel a döntés hátterét Stella.

mclaren-katar

„Egyszerűen nem akarsz ilyen kockázatot vállalni, nem akarod arra ösztökélni a versenyzőket, hogy erőltessék, és kapjanak egy büntetést a pályahatárok miatt, vagy elkezdjék használni a kerékvetőket, hogy gyorsabbak legyenek” – folytatta az olasz szakember. „Mindkét versenyző megértette, Lando is boldog volt a levezető körön, sőt dicsérte is a csapatot.”

Nincs gond a kétkedéssel

Norris elsőre nem fogadta jól az üzenetet, azzal érvelt néhányszavas válaszában, hogy bőven van tér mögöttük és sokkal gyorsabb is Piastrinál. Ezzel azonban semmi gond nincs Stella elmondása szerint: „Az egyik erősségünk, hogy a versenyzők maguk is segítenek nekünk kezelni a helyzeteket, proaktívak és konstruktívak.”

Mint a csapatfőnök kifejtette, az ilyen válaszok kimondottan részét képezik a csapat kultúrájának: „Úgy vagyunk vele, hogy nyugodtan mondj ellent, fejtsd ki pontosan, mit gondolsz. Újra végiggondoljuk a helyzetet, és visszajelzünk. De ha visszajeleztünk, azt már tiszteletben kell tartanod. És most pontosan ez történt.”

norris-katar

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: